Bisschop Gerard de Korte: ‘De zon is mijn broeder, daarom beleggen we niet meer in de fossiele industrie’

INTERVIEW door Piet H. de Jong in het ND

 Net als paus Franciscus roept bisschop Gerard de Korte op tot ecologische bekering. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld niet meer beleggen in de fossiele industrie. ‘Je moet het geld in de goede richting sturen.’

‘Op zondag ging ik vaak met mijn vader wandelen om te genieten van de natuur. Ik ben opgegroeid in Vianen, in het polderlandschap van de Vijfheerenlanden. Mijn moeder had meer met bossen. Als gezin gingen we ook regelmatig naar de Utrechtse heuvelrug, naar Zeist of Leersum. Als ik nu in Vianen kom, valt me op hoezeer de omgeving is veranderd ten opzichte van mijn jeugd. 

Het landschap verrommelt steeds meer, met al die distributiedozen langs de snelwegen. Ik heb de indruk dat de ruimtelijke ordening vroeger beter op orde was dan tegenwoordig. Nu maak ik regelmatig wandelingen door de stad en zie ik hoe belangrijk pleinen en parken zijn voor de steden. 

Ik ben referent voor kerk en samenleving. Het is mijn opdracht als bisschop het denken van paus Franciscus, zoals hij dat heeft verwoord in de encycliek Laudato Si (2015), meer bekendheid te geven. Dat doe ik met liefde, het referentschap past bij mij. Vanuit mijn historische en politieke belangstelling heb ik altijd geprobeerd na te denken hoe het evangelie van invloed kan zijn op een rechtvaardige en goede inrichting van de samenleving. 

In Laudato Si roept de paus op tot sociale gerechtigheid en goed beheer van de schepping. Die schepping is van God, wij zijn rentmeesters of beter nog hoveniers, die passen op de tuin, zoals het in Genesis staat. Wij zijn mens ten opzichte van alle andere schepselen. 

heelheidsdenken

De paus pleit voor een christelijk holisme, een heelheidsdenken. Sta eens stil wat het betekent als je zegt dat de zon, de maan, water en vuur je broeders en zusters zijn. Dat besef heeft gevolgen voor het beheer van de schepping. Het geeft de mens een enorme verantwoordelijkheid. Tegelijk vind ik het een ingewikkeld vraagstuk, want de mens is een bijzonder schepsel, omdat hij kan reflecteren en cultuur kan scheppen. 

De laatste eeuwen is dat menselijke scheppen uit balans geraakt door het mensgerichte denken en de technocratie, zoals de paus het noemt. Het geeft de mens een extra verantwoordelijkheid om anders en beter met de schepping om te gaan. 

 ’Sta eens stil wat het betekent als je zegt dat de zon, de maan, water en vuur je broeders en zusters zijn.’

Als Laudato Si’ Alliantie kunnen we onze vleugels in Nederland uitslaan.

Lees het volledige artikel in het ND

beeld: bisdom ‘s-Hertogenbosch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *