Paus hoopt dat de hel leeg is.

‘God zegent iedereen die komt, iedereen, iedereen, iedereen’

door Hendro Munsterman in het ND

De paus werd zondagavond op primetime geïnterviewd in het populaire televisieprogramma Che tempo che fa. Tijdens het programma, dat met het vooraf aangekondigde pausinterview uitzonderlijk hoge kijkcijfers haalde, kwam een groot aantal onderwerpen aan bod.

‘Wat ik ga zeggen is geen geloofsdogma’, zei Franciscus toen de beroemde televisiejournalist Fabio Fazio hem vroeg naar de hel. ‘Het is iets persoonlijks: ik beschouw de hel graag als een lege hel’, zei de paus. ‘Ik hoop dat het de realiteit is.’ . Ook reageerde Franciscus op de kritiek die hij kreeg nadat hij de zegening van homostellen afgelopen december mogelijk maakte.

De uitspraak over de hel is niet in strijd met de leer van de Katholieke Kerk.  De paus, die sinds het begin van zijn pontificaat sterk de nadruk legt op Gods barmhartigheid, ontkende het bestaan van de hel namelijk niet. Sommige theologen en heiligen hebben al eerder soortgelijke uitspraken gedaan. En de katholieke William Shakespeare schreef dat ‘de hel leeg is en alle duivels er wonen’.

todos

De paus sprak zich ook uit over de zegening van homostellen die het Vaticaan afgelopen december mogelijk maakte. In Afrika, maar ook in andere landen, stuit dit op weerstand van een groot aantal bisschoppen. ‘Mensen moeten in dialoog treden met de zegen die ze ontvangen en kijken welke weg de Heer hen voorstelt.’
Franciscus erkent dat Vaticaanse of zelfs pauselijke besluiten ‘soms niet worden geaccepteerd’, maar hij denkt dat dit soms ook komt ‘omdat men het niet precies begrijpt’. 

‘God zegent iedereen die komt, iedereen, iedereen, iedereen.’ Hij herhaalde de drie inclusieve woorden ‘todos, todos, todos’ (‘iedereen’ in het Spaans) die hij afgelopen zomer ook tijdens de Wereldjongerendagen in Lissabon uitsprak. 

Argentinië

‘God zegent iedereen die gedoopt kan worden, dat wil zeggen, elke persoon. Wij moeten ze bij de hand nemen en hen helpen hun weg te gaan zonder hen vooraf al te veroordelen.’

Over de door Franciscus gelanceerde hervormingen zei hij dat ‘de hervorming van de harten’ de allerbelangrijkste is. Belangrijker dan ‘kerkelijke structuren die behouden, veranderd of hervormd moeten worden.’

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *