Theoloog des Vaderlands signaleert vijf trends

‘De kerk is tam en lauw geworden’

 ‘Wat we voelen is al snel waar’, en ‘de kerk als plek om te schuilen, om thuis te zijn’. Theoloog des Vaderlands Kees van Ekris hield zaterdag de missionaire trendrede 2024, waarin hij vijf trends signaleert en duidt.

‘Onze tijd zit vol tegenstellingen’, stelt Theoloog des Vaderlands Kees van Ekris. Hij geeft daarbij als voorbeeld dat veel mensen verbaasd zijn over het seksueel grensoverschrijdend gedrag van beroemdheden. Terwijl tegelijkertijd het programma Temptation Island gewoon te bekijken is op televisie. ‘Porno is voor velen als popcorn.’

Deze analyse maakte Van Ekris zaterdag tijdens de derde editie van de Missionaire trendrede, georganiseerd door aantal missionaire organisaties. Eerder verzorgde dominee Tim Vreugdenhil in 2020 en 2022 de missionaire rede. ‘Een missionair trendrapport is een impressie van wat trending lijkt in het geestelijk-culturele leven, en een duiding en weging daarvan’, legt Van Ekris uit. Hij signaleert vijf trends in de samenleving die hij duidt vanuit christelijk perspectief.

Trend 1: Lichaam

‘Wij denken zintuiglijk, lijfelijk. Wat we voelen is al snel waar’, stelt Van Ekris. Hij analyseert dat het lichaam zowel de hotspot is om van onze welvaart te genieten, als een plek van teleurstelling en schaamte. ‘We zijn vaak niet zoals we willen zijn.’ Het lichaam is kostbaar en mooi volgens de theoloog. ‘En tegelijk zijn alle kwalen van de tijd terug te lezen in ons lichaam.’ Hij denkt daarbij aan burn-outs, overgewicht, eetstoornissen, tatoeages en botox.

Als Van Ekris deze trend christelijk doordenkt, komt hij uit bij Christus die op aarde kwam. ‘Lichamelijkheid en gebrokenheid zit in het DNA van het lichaam van Christus; dat is de kerk. Wat betekent het voor missie dat Christus ons wijst op de zieke, de gevangene, de uitgestotene en dat Hijzelf mensen lichamelijk aanraakte en genas?’ Hij beantwoordt die zelf opgeworpen vraag niet in zijn rede.

Trend 2: Onderdak

Van Ekris ziet een tegenstelling in onze tijd met aan de ene kant een nadruk op het lichaam en aan de andere kant de ‘ontlijving’. Hij doelt met ontlijving op de digitale wereld, zoals online kerkdiensten en games. Tussen de ‘lijfelijkheid’ en de ‘ontlijving’, tussen nep en echt, zit volgens hem een spanning. ‘Dat geeft ons een bepaalde ontheemdheid. Waar zijn we eigenlijk thuis?

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld:wdwj.nl

https://www.nd.nl/geloof/protestant/1208026/deze-vijf-trends-signaleert-kees-van-ekris-in-nederland-de-ke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *