“Heilige Geest en niet tijdgeest”
Anders dan in ons land, waar amper een kundige religiejournalisten is te vinden, bestaat er in Duitsland een Vereniging van Katholieke Journalisten (GKP). Deze vereniging telt ruim 550 leden. Paus Franciscus ontmoette een afvaardiging van hen vandaag in het Vaticaan en herhaalde bij deze gelegenheid zijn kritische houding tegenover het Duitse hervormingsproject van de Synodale Weg.
De paus riep vertegenwoordigers van de Duitse media op om bij te dragen aan taalkundige ontwapening. “Hoeveel conflicten worden vandaag de dag – in plaats van opgelost te worden door middel van dialoog – gevoed door valse berichten of opruiende uitspraken in de media”.
Ga niet op een dwaalspoor
In zijn toespraak besprak Franciscus het hervormingsproject van de Duitse Synodale Weg. In 2019 gaf hij daar in een brief al commentaar op. De inhoud van deze brief zou meer opgemerkt, overwogen en geïmplementeerd moeten worden, waarschuwde hij. Om niet op een dwaalspoor te raken, moet een concrete en constante afstemming op het Evangelie worden gerealiseerd – en niet op andere modellen van de wereld. In deze context riep Franciscus op tot “volgzaamheid aan de Heilige Geest – en niet aan de tijdgeest.”
Universele dimensie
Bovendien mag de universele, katholieke dimensie niet uit het oog verloren worden, “zodat men het geloofsleven niet opvat als iets dat alleen betrekking heeft op het eigen culturele en nationale gebied.” Deelname aan het proces van de Wereldsynode, dat dit jaar zal doorgaan, is vanuit dit oogpunt nuttig.
Katholieke mediaprofessionals hebben in dergelijke situaties een belangrijke rol te spelen, benadrukte de paus. Met de juiste informatie zouden ze kunnen helpen “misverstanden op te helderen en vooral te voorkomen dat ze ontstaan, door het wederzijds begrip te bevorderen en de meningsverschillen niet te vergroten.”
kritiek en bezorgdheid
De paus en het Vaticaan hebben al meerdere malen kritiek en bezorgdheid geuit over het Duitse hervormingsproces. De discussies geïnitieerd door Duitse bisschoppen en het Centraal Comité van Duitse Katholieken (ZdK) over de onderwerpen macht, de rol van vrouwen, seksuele moraal en de priesterlijke manier van leven zullen in de toekomst worden voortgezet in een Synodale Raad. De uitkomst is onzeker. Vier Duitse bisschoppen willen niet meedoen aan het proces en wijzen op het standpunt van het Vaticaan.
Oog houden voor hen die aan de rand van de samenleving staan
Voor hun werk in Duitsland adviseerde Franciscus mediavertegenwoordigers om zich vooral te concentreren op die mensen aan wie niemand anders aandacht besteedt. Zelfs in “een welvarend en hoogontwikkeld land” is er kinderarmoede, gezinnen die niet weten hoe ze hun rekeningen moeten betalen, en veel migranten en vluchtelingen. “Dus als je iets communiceert, denk dan altijd aan de gezichten van mensen, vooral de armen en de eenvoudigen, en vertrek vanuit hen, vanuit hun realiteit, vanuit hun problemen en vanuit hun hoop. Zelfs als dit betekent dat je tegen de stroom in moet gaan zwemmen en loop van je zolen”, besloot de paus..
Volledige toespraak van de paus tijdens de bijeenkomst met de GKP
Kritiek op de Duitse hervormingsdebatten
De opmerkingen van de paus staan in lijn met de benadering van kardinaal Kardinaal Victor Manuel Fernandez, hoofd van het dicasterium van de Geloofsleer in een interview in de Duitse Tagespost. Hij haalt wat forser uit dan de paus.
Volgens de “Tagespost” bekritiseerde Fernandez uitdrukkelijk de hervormingsdebatten die in Duitsland plaatsvinden: “Als je enkele van de overwegingen hoort die zijn gemaakt in de context van de Duitse Synodale Weg, lijkt het soms alsof een deel van de wereld zich vooral ‘verlicht’ om te begrijpen wat de andere arme idioten niet kunnen begrijpen omdat ze gesloten of middeleeuws zijn, en dan gelooft dit ‘verlichte’ deel naïef dat dankzij hen de hele universele kerk zal worden hervormd en bevrijd van de oude patronen.”
bron: domradio
beeld: Vatican Media