Wereldsynode, hoe nu verder?

De door paus Franciscus gelanceerde kerkvernieuwingssynode zal in oktober 2024 na drie jaar worden afgesloten. Maar rustig mag het van Rome nog niet worden: gelovigen, geestelijken, theologen en experts wordt opnieuw gevraagd mee te denken. Ook in Nederland.

door Hendro Munsterman in het ND

Voor de derde keer in drie jaar tijd moeten rooms-katholieke bisdommen wereldwijd mensen laten meepraten over kerkhervormingen. Uiterlijk 15 mei moet ook de Nederlandse bisschoppenconferentie
een document van acht pagina’s naar het Vaticaan sturen. Deze moeten een samenvatting zijn van de reacties uit de zeven Nederlandse bisdommen op het document van de bisschoppensynode van vorig jaar oktober. Eind oktober waren alle deelnemers aan deze bisschoppensynode uitgeput naar huis gekomen na een intensieve maand vergaderen over de toekomst van de Rooms-Katholieke Kerk. Maar het Vaticaanse synodesecretariaat wil ‘de synodale dynamiek levend houden’, liet het op 12 december in een vier pagina’s tellende brief aan alle bisschoppenconferenties weten.
In de toekomst moet de Rooms-Katholieke Kerk namelijk een ‘synodale kerk’ worden, vindt Franciscus, dat wil zeggen een kerk waar leken een grotere en actievere bijdrage leveren naast en in samenwerking met geestelijken.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

bekijk de beschikbare synodedocumenten

neem kennis van de brief van de synodecommissie aan alle bisdommen

of een samenvatting daarvan op onze site

beeld: Vatican Media, synod.va

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *