Theoloog bekritiseert uitspraken paus over straffende God

“Liefde kan niet ontstaan ​​door geweld”

“De Heer straft uit liefde.” De paus heeft de krantenkoppen gehaald met zijn vergelijking van goddelijke tuchtiging en opvoeding. De dogmaticus Christine Büchner ziet de uitspraken als een problematisch godsbeeld.
Zondag vergeleek paus Franciscus straffen van God met lijfstraffen van ouders. Als een moeder of vader ‘het kind iets geeft’, hebben de ouders vaak meer pijn in hun hand dan het kind in hun billen. “De Heer straft om te verbeteren. Hij straft uit liefde”, zei Francis, die via een videoverbinding verbonden was van het Vaticaan met de studio in de buurt van Milaan.

Prof. Dr. Christine Büchner, hoogleraar Dogmatiek aan de Julius Maximilian Universiteit van Würzburg legt in reactie op een DOMRADIO.DE-onderzoek uit op welke elementen uit de pauselijke uitspraken zij kritiek heeft.

“God wil het goede voor alle mensen, voor alle schepselen en voor de hele kosmos. Dit is een kernovertuiging in de Bijbel; en christenen geloven dat Jezus van Nazareth hiervan met zijn leven getuigde. 
Het idee van een straffende God is in tegenspraak met dit geloof. Het vloeit voort uit het idee dat mensen zowel in bijbelse tijden als vandaag de dag – als verlengstuk van menselijke hiërarchieën en machtsstructuren – zich herhaaldelijk van God hebben gevormd: het idee van God als enige heerser, zij het als een liefdevolle (wat eigenlijk een tegenstrijdigheid). 

Liefde komt niet tot uiting in geweld

Dit ingewikkelde godsbeeld, dat misbruik in de hand werkt, ligt ook op de achtergrond van de ergerniswekkende en onverantwoordelijke uitspraak van paus Franciscus. 

Het bevordert dit onheilige beeld van God dat liefde en geweld samenbrengt, en in één adem legitimeert dat ouders hun kinderen slaan. Maar liefde komt niet tot uiting door middel van geweld; zij kiest andere paden, paden van liefde. Omdat wij mensen vrijwel nooit uitsluitend door de liefde worden bepaald, komt geweld voor. Ouders die hun kinderen slaan om ze tot rede te brengen, doen dat vaak uit hulpeloosheid. 

Acties hebben gevolgen

Maar we moeten over God aannemen: dat hij, om iedereen met zijn goedheid en liefde te bereiken, consequent het pad van de liefde volgt. Liefde kan niet ontstaan ​​door geweld. d.w.z. dat betekent niet dat God vindt dat alles wat wij doen even goed is en dat onze daden geen gevolgen hebben; maar we kunnen ervan uitgaan dat God vertrouwt op onze medewerking, op het feit dat zijn positieve, anderen bekrachtigende dynamiek zich verspreidt via mensen die zich er door laten uitnodigen en meenemen. 

lees ook het commentaar van the Child Protection Association

bron: domradio

beeld s© Selsk’n’Stanta ( shutterstock )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *