Topconferentie katholieken en anglicanen

Deelnemers willen van elkaar leren

Volgende week komen meer dan 50 bisschoppen uit 27 landen bijeen voor een anglicaans-katholieke top in Rome en Canterbury.Samenwerking tussen katholieken en anglicanen is voor beide kerken belangrijk. De leiders, paus Franciscus en aartsbisschop Welby, kunnen goed met elkaar overweg. Dit is een positief teken voor de komende top.

Het doel van de oecumenische week in aanwezigheid van paus Franciscus en aartsbisschop Justin Welby van Canterbury is het bespreken van mogelijkheden voor een gemeenschappelijk christelijk getuigenis in de wereld, zoals de Anglicaanse Wereldgemeenschap in Londen heeft aangekondigd. 

Het motto van de bijeenkomst tijdens de Week van Gebed voor de Eenheid van de Christenen (22-29 januari) is dan ook programma: “Samen groeien”.

Anglicaans-katholieke solidariteit 

De bisschoppen zullen in paren verschijnen als anglicanen en katholieken en vertegenwoordigen verschillende landen over de hele wereld, aldus het rapport. Door heilige plaatsen in de harten van beide denominaties, Rome en Canterbury, te bezoeken, zullen de deelnemers bidden, reflecteren en van elkaar leren.
Een hoogtepunt zal zijn op donderdag (25 januari), wanneer paus Franciscus en aartsbisschop Welby de bisschoppen in paren bij het graf van de apostel Paulus de opdracht willen geven om “getuigen te zijn van de eenheid van de christenen”. Dit zal een belangrijk moment zijn dat de anglicaans-katholieke solidariteit en de vooruitgang van de oecumenische dialoog symboliseert, aldus het rapport. 

Welby zal de Anglicaanse Eucharistie leiden 

De top wordt georganiseerd door de Internationale Anglicaanse-Romeins-Katholieke Commissie voor Eenheid en Missie (IARCCUM), opgericht door beide kerken voor hun oecumenische dialoog.
In Rome (22-26 januari) zijn de bisschoppen van plan, naast de dagelijkse gesprekken, een bezoek te brengen aan de Sint-Pietersbasiliek en de kerk van San Bartolomeo, waar Welby een anglicaanse eucharistie zal leiden. 
Donderdag krijgen de bisschoppen een opdracht van de twee kerkleiders in de Basiliek van Sint-Paulus buiten de Muren. Vrijdag bezoeken we de kerk van San Gregorio al Celio, vanwaar de eerste aartsbisschop van Canterbury in 597 door paus Gregorius de Grote naar Engeland werd gestuurd.

Kerkdienst in Canterbury

Tijdens het bezoek aan Canterbury in Zuid-Engeland (26-29 januari) zal er zondag in de Anglicaanse kathedraal een dienst plaatsvinden waarin de katholieke bisschop van Hong Kong, kardinaal Stephen Chow, zal preken. Een gezamenlijke verklaring over het toekomstige werk van IARCCUM zal ook in Canterbury worden besproken.
Volgens verschillende rapporten heeft de Anglicaanse Kerk tussen de 77 en 85 miljoen leden in ongeveer 500 bisdommen wereldwijd.

Anglicaanse Kerk

De Anglicaanse Kerk ontstond in Engeland ten tijde van de Reformatie. Koning Hendrik VIII brak in 1533 met de paus omdat hij weigerde het huwelijk van de koning nietig te verklaren.
In 1534 installeerde Hendrik VIII zichzelf als hoofd van een nieuwe staatskerk. Op het gebied van het geloof hielden de anglicanen aanvankelijk vast aan de katholieke leer; latere protestantse invloeden hadden de overhand. Het eerste Anglicaanse geloofsboek, het ‘Book of Common Prayer’, werd in 1549 gepubliceerd.

bron: domradio

beeld: vatican media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *