“Een levende martelaar”

Paus brengt hulde aan kardinaal die drie decennia gevangen zat

Tijdens zijn wekelijkse algemene audiëntie brengt paus Franciscus hulde aan kardinaal Ernest Simoni, die achtentwintig jaar lang door het communistische regime in Albanië gevangen heeft gezeten.

Door Joseph Tulloch, Vatican News

Aan het einde van de algemene audiëntie van deze week legde paus Franciscus zijn voorbereide opmerkingen terzijde en bood een lange, ongeschreven groet aan een van zijn bezoekers. Na de geschiedenis van het christelijk martelaarschap in het oude Rome te hebben besproken, zei de paus dat er ook vandaag de dag veel martelaren over de hele wereld zijn, en bracht hij een speciale groet uit aan kardinaal Ernest Simoni, die hij omschreef als een “levende martelaar”.  

Achtentwintig jaar gevangenisstraf

Ernest Simoni, geboren in 1928 in het dorp Troshani, in het noorden van Albanië, begon zijn studie voor het priesterschap in de Franciscaanse orde toen hij nog maar tien jaar oud was. In 1948 werd het Franciscaner klooster waar hij verbleef geplunderd door agenten van het communistische regime . De broeders werden neergeschoten en de novicen verdreven. Desondanks zette Simoni zijn theologische studies in het geheim voort en werd in 1956 clandestien tot priester gewijd.  In 1963, na kerstmis, werd Simoni gearresteerd en gevangengezet. Hij bleef achtentwintig jaar achter de tralies en werd geconfronteerd met zowel eenzame opsluiting als vele jaren van dwangarbeid.

Paus Franciscus ontmoette Pater Simoni tijdens zijn bezoek aan Albanië in september 2014, en was tot tranen toe geroerd toen hij naar hem luisterde terwijl hij vertelde over wat hij had doorstaan. Na zijn terugkeer in Rome besloot de paus de oudere priester tot kardinaal te benoemen.

De woorden van de paus

Paus Franciscus begon zijn eerbetoon aan kardinaal Simoni met een verwijzing naar de vele christelijke martelaren die overal om hen heen in het Vaticaan begraven lagen. ‘We hebben allemaal de verhalen van de vroege martelaren van de Kerk gelezen en gehoord’, zei hij. “Zelfs hier, waar nu het Vaticaan is, is een begraafplaats, en velen zijn hier geëxecuteerd.” ‘Maar zelfs vandaag de dag’, benadrukte de paus, ‘zijn er over de hele wereld veel martelaren: veel, misschien meer dan in het begin. Er worden velen vervolgd vanwege hun geloof.”

Daarna stelde hij kardinaal Simoni voor en merkte op dat hij “28 jaar in de gevangenis heeft gezeten” als gevolg van de communistische vervolging van de Kerk in Albanië, die, zo zei hij, “misschien wel de wreedste” in zijn soort was. Kardinaal Simoni “blijft getuigen”, benadrukte de paus. ‘Hij is nu 95 jaar oud en hij blijft zich voor de kerk inzetten zonder ontmoedigd te raken.’

Na zijn vrijlating uit de gevangenis in de jaren negentig vergaf kardinaal Simoni zijn gevangenbewaarders en hervatte hij zijn dienst als priester, met speciale aandacht voor het bevorderen van verzoening in het postcommunistische Albanië. 

“Beste broeder,” besloot paus Franciscus, “ik dank u voor uw getuigenis.”

bron: Vatican News

beeld: Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *