Ghanese jongeren vasten door inzet milieubeheer

CYNESA: Afrikaans Katholiek Jeugdnetwerk voor duurzaamheid.

Een groep jonge mensen in Ghana heeft het initiatief genomen om een ​​nieuwe betekenis te geven aan het vasten door zich in te zetten voor campagnes voor milieubeheer. Onder de vlag van de ‘Groene Vastentijd’ zullen op vrijdagen en zondagen in de Vastentijd gewijd zijn aan een dieper begrip en praktijk van  Laudato Si  en  Laudate Deum , twee cruciale documenten die pleiten voor zorg voor het milieu.

Laudato Si en Laudate Deum 

Francisca Dommetieru Ziniel, landelijk directeur van het Catholic Youth Network for Environmental Sustainability Africa (CYNESA Ghana), vertelt hoe jongeren in Ghana op een nieuwe manier aandacht aan het vasten besteden. “We hebben ons gerealiseerd dat Laudato Si en Laudate Deum twee belangrijke documenten zijn die spreken over de zorg voor ons gemeenschappelijk huis en dat deze visie van paus Franciscus meer aandacht moet krijgen”.

CYNESA: Afrikaans Katholiek Jeugdnetwerk voor Milieuduurzaamheid.

Jongeren voor milieuevangelisatie

De campagne heeft tot doel moderne communicatiekanalen, waaronder sociale media, te gebruiken om informatie te verspreiden, voorlichting te geven en het bewustzijn over milieukwesties te vergroten. Aanplakbiljetten met boodschappen uit de Bijbel, van paus Franciscus en andere invloedrijke figuren waar het gaat over zorg voor het milieu zullen worden ingezet om te pleiten voor een duurzame levenswijze.

Strandopruimingen en gemeenschapsinitiatieven 

Geplande activiteiten zijn onder meer het opruimen van stranden en gemeenschapsgerichte milieu-initiatieven. Daarnaast zijn er op verschillende locaties boomplantevenementen voorzien, waaronder de Legacy of Hope-site en de Campion Jesuit College-site.
Geïnspireerd door de boodschap van paus Johannes Paulus II uit 1990 voor de Werelddag van de Vrede, waarin hij opriep tot de noodzaak om het ecologisch bewustzijn te vergroten en passende uitdrukking te vinden in concrete programma’s en initiatieven, hebben jonge katholieken uit Kenia, Ethiopië, Zimbabwe, Tanzania, Zambia, besloten inn te gaan op deze oproep. In januari 2012 hebben zij het Afrikabrede Katholieke Jeugdnetwerk voor Milieuduurzaamheid in Afrika (CYNESA) opgezet. 

bron: Vatican News

beeld: CYNESA:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *