Franciscus: “meer luisteren naar de stem van vrouwen”

Ecclesia Romana, de kerk als vrouw: een 12e-eeuws mozaïek uit de oude Sint-Pieter in Rome| 

Paus Franciscus heeft zich opnieuw uitgesproken ten gunste van een nieuwe praktijk van samenwerking tussen mannen en vrouwen in de Kerk. Op de Wereldsynode werd duidelijk “dat we niet genoeg hebben geluisterd naar de stem van vrouwen in de Kerk en dat de Kerk nog veel van hen kan leren”, schrijft Franciscus in het voorwoord van een nieuw boek.

Drie vrouwen ontmoeten de paus en zijn Raad van Kardinalen

Vrouwen brengen verschillende perspectieven op de werkelijkheid met zich mee. Dit daagt mannen in de kerk uit om “onze plannen en onze prioriteiten te heroverwegen”, merkte de paus op. Het komt voor dat mannen “verbaasd” zijn over de manier waarop vrouwen kijken. “Soms is wat we horen zo nieuw, zo anders dan de manier waarop we denken en zien, dat het absurd lijkt en we ons geïntimideerd voelen. Maar deze verwondering is gezond, het doet ons groeien.”
Het proces van naar elkaar luisteren vereist geduld en openheid “om echt van elkaar te leren en vooruit te gaan als een volk van God, rijk aan verschillen maar samen reizend”, zei de paus.

Hij schreef het voorwoord van het boek “Smaschilizzare la Chiesa?” (grofweg: “De kerk ontmannen?”); Eén van de drie auteurs is de Italiaanse dogmaticus en religieus Linda Pocher, die voor de Raad van Kardinalen en Paus Franciscus een presentatie gaf over de Mariale en Petrinische principes in de kerk *) en deze week opnieuw met twee andere vrouwen, waaronder een Anglicaanse Bisschop. Kardinalen ontmoetten elkaar.

“Het ligt mij nauw aan het hart”

Franciscus nodigde gebed uit tot de Heilige Geest om de Kerk te helpen “een effectieve taal en een effectieve manier van denken te vinden om de vrouwen en mannen van vandaag in de Kerk en in de wereld aan te spreken.” Op deze manier “kan het bewustzijn van wederkerigheid en de praktijk van samenwerking tussen mannen en vrouwen groeien.”

De paus bevestigde dat “de kwestie van de kerkelijke relaties tussen mannen en vrouwen hem zeer na aan het hart ligt.” Op dit punt in de Wereldsynode wenst hij “dat we het niet moe worden om samen te lopen, want alleen als we lopen zijn we wat we moeten zijn: het levende lichaam van de Verrezene, die onderweg is, die eropuit gaat en voor onze broeders en zusters die elkaar zonder angst in de straten van de wereld hebben ontmoet.”

De Wereldsynode over synodaliteit onderzoekt de vraag hoe de katholieke Kerk in de toekomst haar beslissingen zal nemen en welke vormen van medezeggenschap er zouden moeten zijn. Paus Franciscus heeft voor het eerst leken, inclusief vrouwen, stemrecht gegeven op een synode. De tweede en laatste zitting van de Wereldsynode zal in oktober 2024 in het Vaticaan plaatsvinden.  

(Vaticaannieuws – gs)

*) wilt u meer weten over de achtergrond van deze benadering, klik dan hier voor een artikel van de theoloog Gisbert Greshake.

beeld: vatican media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *