Paus Franciscus: ‘Welkom’ vormt de kern van het document over de zegeningen

Paus Franciscus heeft een interview gegeven ​​aan het Italiaanse weekblad ‘Credere’, waarin hij het onlangs uitgegeven Vaticaanse document ‘Fiducia supplicans’, bespreekt, kerkelijke bewegingen en de rol van vrouwen in de Kerk.

Door Salvatore Cernuzio

“Iedereen, allemaal”, zei paus Franciscus in Lissabon op de Wereldjongerendag 2023 in augustus, en herhaalde hij bij talloze andere gelegenheden om het principe van welkom te herhalen dat de kern vormt van de pastorale missie van de Kerk.
Op dezelfde manier zei hij dat het de spontane zegeningen beschrijft van personen die zogenaamde “onregelmatige” relaties hebben, inclusief homoseksuele relaties, zoals aangeduid in het document Fiducia supplicans  van het Vaticaan , dat in december werd uitgegeven.

In het interview met het Italiaanse weekblad Credere , een tijdschrift van de San Paolo Groep, dat op donderdag 8 februari verscheen, kwam paus Franciscus ook terug op het thema van dergelijke zegeningen, die verschillende reacties en controverses hebben opgeroepen. en herhaalde wat hij al had genoemd tijdens zijn audiëntie bij het Dicasterie voor de Geloofsleer dat de verklaring had opgesteld. “Ik zegen geen ‘homohuwelijk’; ik zegen twee mensen die van elkaar houden, en ik vraag ze ook om voor mij te bidden”, legde de paus uit in zijn gesprek met Credere ’s redacteur Don Vincenzo Vitale. “Als deze situaties zich voordoen – homoseksuele mensen, hertrouwde mensen – bid ik altijd en zegen ik altijd. De zegen mag aan niemand worden ontzegd. Iedereen, iedereen. Let wel, ik heb het over mensen: degenen die daartoe in staat zijn de doop ontvangen. De ernstigste kwaad zijn degenen die zichzelf vermommen met een meer ‘engelachtig’ uiterlijk. Niemand is geschokt als ik een ondernemer zegen die misschien mensen uitbuit: en dit is een zeer ernstige zonde. ze zijn geschokt als ik het aan een homoseksueel geef… Dit is hypocrisie! We moeten elkaar allemaal respecteren. Iedereen! De kern van het document is welkom.’

Kerkelijke bewegingen

In het interview met het weekblad, dat het tienjarig bestaan ​​van zijn oprichting viert en dat precies ter gelegenheid van de verkiezing van Jorge Mario Bergoglio in 2013 plaatsvond, schetst de paus de jaren van zijn pontificaat tussen persoonlijke gesprekken door, zoals zijn dialogen met de ouderen of zijn gesprekken met de ouderen. herinneringen in Buenos Aires, of andere relevante onderwerpen, waaronder het jubileum, ‘een gebeurtenis van genade’ met het oog waarvan het noodzakelijk is ‘de waarde en de noodzaak van gebed te herontdekken’.
De paus sprak ook over de kerkelijke bewegingen en de betrokkenheid van jongeren bij pastorale ervaringen, zoals die in ontwikkelingslanden of Latijns-Amerikaanse landen, waar mensen worden aangesproken in een taal die ze kunnen begrijpen.

“Er zijn ook ‘verfijnde’ realiteiten en bewegingen”, zegt de paus, die nogal “verfijnd” zijn. Deze bewegingen, zegt hij, ‘hebben de neiging een ecclesiola (‘een kleine kerk’) te vormen , van mensen die zich superieur voelen. Dit is niet het heilige, trouwe volk van God. Het volk van God bestaat uit gelovigen die weten dat ze zondaars en ga je gang. Ik heb het niet over bewegingen, die zoveel goeds doen.’‘De beweging’, legt de Heilige Vader uit, ‘is goed als ze je in de echte Kerk plaatst, maar als ze selectief zijn, als ze je losmaken van de Kerk, als ze je doen denken dat je een bijzondere christen bent, dan is niet christelijk.”

De aanwezigheid van vrouwen is belangrijk, niet het ministerschap

Het antwoord van de paus op de rol van de vrouw is ook duidelijk, in het licht van de voortdurende oproepen om het ‘vrouwelijk gezicht’ van de Kerk te herstellen of, het meest recente, om de Kerk te ‘ontmaskeren’.
Paus Franciscus herhaalt het verschil tussen het Petrinische principe en het Mariale principe. “De Kerk is een vrouw; zij is de bruid. Petrus is geen vrouw; hij is geen bruid.” Vervolgens voegt hij eraan toe dat “het belangrijk is om het werk in de Curie open te stellen voor vrouwen”, waarbij hij benadrukt hoe vrouwen “de bediening helpen”.
Hij dringt er bij iedereen op aan om naar de kleine dorpen te kijken waar geen priesters en nonnen zijn die parochies besturen, dopen, de communie geven en begrafenisrituelen uitvoeren. “Het is niet de ministerialiteit van vrouwen die het allerbelangrijkste is; in plaats daarvan is de aanwezigheid van vrouwen van fundamenteel belang”, besluit de paus.

Nieuwe toekomstige benoemingen in de Romeinse Curie

Kijkend naar de Romeinse Curie, waar in de loop der jaren verschillende vrouwelijke benoemingen hebben plaatsgevonden, zegt de paus: “Nu zijn er verschillende vrouwen, en dat zullen er nog meer worden, omdat zij het op bepaalde posities beter doen dan wij mannen.”
Paus Franciscus citeert Zr. Raffaella Petrini, secretaris van het Vaticaanse Gouvernement, “de vrouwen die in het Dicasterie zitten om bisschoppen te kiezen” (waaronder Zr. Petrini, Zr. Yvonne Reungoat, voormalig algemene overste van de Salesianen, en Maria Lía Zervino, Voorzitter van de UMOFC, Zr. Alessandra Smerilli, secretaris van het Dicasterie voor Integrale Menselijke Ontwikkeling, en anderen. ‘Dit zijn allemaal posten waarvoor vrouwen nodig zijn’, zei hij.

Op de vraag of hij zich ten slotte realiseert dat hij vanuit dit gezichtspunt een ‘baanbrekende verandering’ heeft geïnitieerd, antwoordt de paus: ‘Nee, echt waar! Ze zeggen tegen mij: ja, ik ga door zoals ik kan.’

Lees het volledige interview (it)

bron: Vatican News

Beeld: Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *