Hoe het gerucht van massagraven in Canada uitliep op massahysterie

De auteur van dit artikel : de Deense journalist Jens From Lyng

Tot nu toe ontbreekt bewijs |

 Dertienhonderd ongemarkeerde graven zouden er zijn gevonden bij voormalige katholieke kostscholen in Canada. Talloze internationale media berichtten erover in 2021. Maar tot op de dag van vandaag ontbreekt ieder spoor van bewijs.
‘Het is onaanvaardbaar dat er binnen een maand vier kerken in brand zijn gestoken,’ zei de Canadese premier Justin Trudeau in de zomer van 2021 op een persconferentie. ‘Maar gezien de geschiedenis is de woede begrijpelijk.’
Iets meer dan een maand eerder deed schokkend nieuws Canada op haar grondvesten schudden. Met behulp van radartechnologie waren ondergronds de stoffelijke resten van 215 kinderen aangetroffen in de directe nabijheid van de voormalige kostschool Kamloops Indian Residential School in de provincie British Columbia. Aldus een persbericht op 27 mei. 
De kinderen waren – zo werd bekend – voormalige leerlingen van een van de kostscholen die de inheemse bevolking van Canada moesten assimileren.

wreedheden

In de 19e en 20e eeuw bestonden er 139 van zulke kostscholen, en de beroerde omstandigheden op die scholen zijn goed gedocumenteerd. Het is bekend dat er sprake was van oversterfte, slechte sanitaire omstandigheden, misbruik  en mishandeling. 
Maar de ontdekking in Kamloops opende een nieuw en gewelddadig hoofdstuk in een duistere geschiedenis. Alleen de verbeelding stelde grenzen aan de wreedheden die achter een verborgen begraafplaats naast een school konden schuilen.
In augustus 2021 zouden er al 1300 ongemarkeerde graven zijn gevonden…….

groeiende scepsis

Aanvankelijk was er reden genoeg om heftig te reageren, meent journalist Jonathan Kay, redacteur van het liberale onlinemagazine Quillette en woonachtig in Canada, waar hij als journalist en opiniemaker jarenlang heeft bijgedragen aan het publieke debat. Hij was net als iedereen geschokt toen het nieuws over de ontdekking van de graven in mei 2021 naar buiten kwam.

‘De geschiedenis van de behandeling van de inheemse bevolking van Canada is grimmig, en voor mij was het niet ondenkbaar dat er niet-onderhouden graven bestonden, waar kinderen van deze kostscholen begraven liggen. We weten dat duizenden kinderen op deze scholen zijn gestorven, dus het verhaal leek geloofwaardig,’ zegt hij……

Maar naarmate de weken en maanden verstreken, begon hij zich dingen af te vragen. Al snel zouden niet alleen bij Kamloops, maar ook bij verschillende andere voormalige kostscholen ontdekkingen zijn gedaan. In augustus 2021 zouden in totaal 1300 ongemarkeerde graven zijn ontdekt bij voormalige kostscholen die namens de Canadese staat door verschillende kerkgenootschappen werden beheerd.

Maar waarom gebeurde er niets, dacht Kay. Terwijl de woede in het publieke debat toenam, realiseerde hij zich dat niemand de moeite deed om de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Hij was van mening dat de bodem afgegraven moest worden. Het DNA van de stoffelijke resten moest onderzocht worden en de schuldigen voor het gerecht gebracht. Maar er gebeurde niets.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

https://www.nd.nl/geloof/katholiek/1212801/hoe-het-gerucht-van-massagraven-in-canada-uitliep-op-massahys

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *