Kan het christendom zich aan de cultuur aanpassen?

Franciscus Xaverius, de apostel van de inculturatie Indonesische afbeelding

Niet bijbels en toch volop christelijk.

ANALYSE door Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad

 Christenen proberen ‘aan alle volkeren’ de blijde boodschap te verkondigen. Maar daarbij stoten zij op grote culturele verschillen. Mag het christendom elementen uit andere culturen overnemen? Wordt het daarmee onbijbels en dus ontrouw aan het evangelie? Of is het juist noodzaak?

De Chinese overheid vraagt van christenen dat hun godsdienst een ‘sinificatie’ ondergaat: een aanpassing aan de Chinese cultuur. Afrikaanse bisschoppen beroepen zich op hun cultuur in de discussie over de vraag of homostellen gezegend kunnen worden. En kardinaal Wim Eijk voorziet een herkerstening van een nieuwe westerse cultuur, wanneer de huidige ten einde loopt. 

De relatie tussen geloof en cultuur staat volop in de belangstelling. Het is een uitdaging die het christendom vanaf het allereerste begin bezighield. Aan het eind van het evangelie volgens Matteüs stuurt Jezus zijn leerlingen na zijn verrijzenis op pad om ‘alle volken tot mijn leerlingen te maken’. Voor zijn dood had hij hen alleen nog naar het volk Israël gestuurd. Toen de schrijver van het Matteüsevangelie dit – wellicht zo’n vijftig jaar na Jezus’ dood en verrijzenis – opschreef, was de boodschap van Jezus al lang en breed buiten Israël bekend geraakt. Met name de missioneringsijver van de zelfverklaarde apostel Paulus hadden daaraan bijgedragen. 

universalisering

Dit gebeurde eerst nog vanuit de lokale synagogen en Joodse gemeenschappen in het Romeinse rijk. Maar omdat ook ‘heidenen’, niet-Joden, zich door de boodschap van Jezus voelden aangesproken, raakte beetje bij beetje het christendom losgezongen van zijn Joodse bedding. Van een binnen-Joodse beweging werd het christendom een zelfstandige religie met universele aanspraken. Niet-Joden hoefden sinds het concilie van Jeruzalem in het jaar 50 ook niet meer eerst Jood te worden om christen te kunnen zijn. 

lees het volledige artikel in het ND

beeld: https://www.studylightforums.org/Story-Of-Francis-Xaverius-That-Spread-Catholic-In-Indonesia.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *