Psychiater: kerk risicofactor voor misbruik

“Deze benadering van seksualiteit is simpelweg niet menselijk” |

Volgens de Duitse psychiater Marc Graf zijn er risicofactoren voor seksueel misbruik van kinderen in de katholieke en protestantse kerken. In de katholieke kerk maken het celibaat en het celibaat hier deel van uit.
Graf zei dit in een interview met de “Süddeutsche Zeitung” (dinsdag). ‘Deze manier van omgaan met seksualiteit is simpelweg niet menselijk’, zei de deskundige, die eind jaren negentig in Bazel een van ‘s werelds eerste adviescentra voor volwassenen met een seksuele interesse in kinderen oprichtte.

Zeer weinig mensen kunnen leven zonder intimiteit en erotiek, legde Graf uit. “Daarnaast hebben vrouwen nauwelijks een stem in de katholieke kerk en spelen ze ook een heel negatieve rol in de Bijbel, bijvoorbeeld als verleidsters.” Er was een gebrek aan positieve beelden van vrouwen voor een probleemloze seksuele ontwikkeling. “Dit alles schept gunstige omstandigheden voor aanvallen op kinderen.”

Graf ziet de kerk als een risicofactor 

Volgens de psychiater laten de onlangs aangekondigde aantallen gevallen van misbruik in de protestantse kerk in Duitsland zien dat de kerk zelf een risicofactor vormt. “De niet-transparante machtsstructuren in de kerk, de sterke hiërarchieën en de sterke afhankelijkheidsrelaties vergroten het risico.” Over het algemeen worden geestelijken nauwelijks ondervraagd door gelovigen. “Het is daarom moeilijk voor kinderen om te erkennen dat de fout niet bij hen ligt als ze het walgelijk vinden om de priester oraal te bevredigen.”

Op de vraag wat kerken kunnen doen om misbruik te voorkomen, antwoordde Graf: “Vertrouwenspersonen zijn een eerste stap.” Ze zijn nodig zodat slachtoffers en daders een aanspreekpunt hebben. “Werknemers moeten zich kunnen wenden tot externe deskundigen, en werkgevers moeten alert zijn en met werknemers praten – net als bij andere zaken, bijvoorbeeld als zij een risico zien op een burn-out of alcoholverslaving.”

Graf roept op tot preventie door middel van onderwijs

Tegelijkertijd is er vraag naar de samenleving als geheel, benadrukte de psychiater. “We kunnen misbruik alleen voorkomen door middel van voorlichting en transparantie – en dan bedoel ik voorlichting in historische zin. Mensen moeten vanaf jonge leeftijd weten: ik kan zelf beslissen, er is geen autoriteit die over mij macht kan uitoefenen. Als iemand de handen niet kan thuishouden is dat niet normaal – en dat hoef ik zeker niet te dulden. Ik ga dan hulp zoeken. En die krijg ik ook.” 

celibaat

Het woord ‘celibaat’ komt van het Latijnse woord caelebs, wat celibatair betekent. De term “celibaat” verwijst naar het celibaat en de onthouding van elke vorm van seksuele activiteit die wordt verlangd van priesters en monniken van talloze religies. Het celibaat wordt in de eerste plaats gerechtvaardigd door erop te wijzen dat Jezus Christus zelf celibatair was en het celibaat aanbeveelde voor degenen die het kunnen bevatten “ter wille van het koninkrijk der hemelen” (Mt 19:12).

bron: Domradio.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *