Vrede zij dit huis

Vredesboodschap van de Duitse bisschoppen gepubliceerd |

Op een persconferentie tijdens de algemene voorjaarsvergadering in Augsburg op woensdag 21 februari 2024 werd de nieuwe vredesboodschap van de Duitse bisschoppen, getiteld “Vrede zij dit Huis”, gepresenteerd.

Tussen pacifisme en de harde realiteit

In het veiligheidsdebat waarschuwen de bisschoppen voor een nieuwe wapenwedloop. Het gebruik van het leger als laatste redmiddel voor zelfverdediging is mogelijk en kan onder bepaalde omstandigheden noodzakelijk zijn, maar heeft volgens de nieuwe vredesboodschap zijn grenzen.

Hoe kunnen we de toenemende oorlogsdreiging trotseren? Hoeveel geweld is toegestaan ​​bij zelfverdediging? Is bescherming met kernwapens toegestaan? Ook binnen de katholieke kerk zijn hierover controversiële discussies gaande.

In de 175 pagina’s tellende tekst geven de bisschoppen toe dat Duitse soldaten met het oog op nieuwe dreigingen ook adequaat moeten worden uitgerust voor de nationale verdediging. Tegelijkertijd ‘roepen zij de federale regering op om binnen het kader van de NAVO een proces op gang te brengen en samen met de alliantiepartners oplossingen te vinden over de manier waarop de afschrikking die in de nabije toekomst waarschijnlijk nodig zal zijn, kan worden gegarandeerd zonder kernwapens. “

Maak je zorgen over Poetin

Tijdens de persconferentie maakten de auteurs duidelijk dat dit een taak van lange adem is. De Münster-vredesonderzoeker Heinz-Günther Stobbe zei dat hij voorlopig blij was met het nucleaire beschermingsschild, “omdat ik niet zeker weet wat er in het hoofd van de Russische dictator omgaat.” Dit creëert een “bepaalde remmingsdrempel” die men op de lange termijn moet overwinnen. Het is ‘gek’ dat er tegenwoordig nauwelijks een internationaal verdrag bestaat dat kernbewapening tegenhoudt.

Ulrich Pöner van het secretariaat van de Duitse Bisschoppenconferentie wees erop dat Franciscus de eerste paus was die zelfs het bezit van kernwapens als ethisch onaanvaardbaar bestempelde. “Wij zijn iets voorzichtiger.” Het kan tientallen jaren duren “voordat we uit deze mega-destructieve dreiging komen.”

“Wij zijn niet naïef”

Vrede moet niet in de eerste plaats in militaire termen worden gezien, maar moet gebaseerd zijn op rechtvaardige relaties, zei de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing. “Wij zijn nog steeds van mening dat de vrede op de lange termijn alleen kan groeien als de gewelddadige relaties opdrogen en de kans op geweld wordt ingeperkt. Maar we zijn niet naïef.”

De vredesboodschap “Vrede zij dit Huis” is als brochure gepubliceerd in de serie De Duitse bisschoppen (nr. 113) en kan worden besteld op www.dbk.de  in de sectie Publicaties.

Op de roeromsite is een samenvatting te lezen

bron: domradio en dbk.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *