Vrees voor debacle pausbezoek aan België

ANALYSE door Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad

 Het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Nederland in 1985 was een memorabel fiasco. Nooit eerder en later werd een paus met zoveel weerzin ontvangen. Dit jaar wil zijn opvolger Franciscus België bezoeken. Maar als men in Rome en Brussel niet oppast, wordt het net zo’n debacle.

De conservatieve visie die de Poolse paus met verve uitdroeg, op seksualiteit, homoseksualiteit en de plaats van vrouwen in de kerk, was de liberale Nederlanders een doorn in het oog – ook een grote meerderheid van de katholieken. En in een land waarin ‘brutaal’ graag als ‘assertief’ wordt gezien, werd dank zij persiflages en een lied als ‘Popie Jopie’ maandenlang de spot met de leider van de grootste wereldgodsdienst gedreven. Het kon nog erger: de kraakbeweging loofde voor ‘het liquideren van Karol Wojtyla alias paus Johannes Paulus II’ – die in 1981 en 1982 twee moordaanslagen ternauwernood had overleefd – 15.000 gulden uit. Toen het pauselijk vliegtuig op de katholieke bodem van Eindhoven was geland, bleken dranghekken overbodig en bleven de straten in Den Bosch leeg. Beelden van een eenzame pausmobiel gingen de hele wereld over. In Utrecht vielen daags erna bij demonstraties zelfs zes gewonden. In Luxemburg en België, waar Johannes Paulus II ook heen ging, was de ontvangst stukken hartelijker. 

Lees de volledige analyse in het Nederlands Dagblad

beeld> kathedraal van Mechelen, zetel aartsbisschop, dreamstime

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *