Wij negeren de woorden van paus Franciscus op eigen risico

In zijn laatste interview met de seculiere pers waarschuwt de 87-jarige paus dat oorlogen over de hele wereld de mensheid naar “de rand van de afgrond” hebben geduwd.

Door Robert Mickens voor La Croix International, in zijn Brief uit Rome

“Ofwel beseffen we het niet, ofwel doen we alsof we niet zien dat we op de rand van de afgrond staan.” Paus Franciscus sprak deze huiveringwekkende woorden uit in een recent interview dat verscheen in het Italiaanse dagblad La Stampa. “Een mondiaal staakt-het-vuren is urgent”, waarschuwde hij.De 87-jarige paus, die steeds meer tekenen van ouderdom en afnemende gezondheid vertoont, heeft zijn inspanningen niet teruggeschroefd om zijn pauselijke preekstoel te gebruiken om morele leiding te bieden aan een wereld die gek lijkt te zijn geworden.
En hoewel zijn spraak soms langzamer is en hij enigszins buiten adem kan lijken, heeft hij zijn profetische stem zeker niet verloren.“Ik zal nooit moe worden mijn oproep te herhalen, vooral gericht aan degenen die politieke verantwoordelijkheid dragen: stop nu de bommen en raketten, maak een einde aan de vijandelijkheden. Overal”, zei hij in zijn laatste interview, dat op 29 januari werd gepubliceerd. Franciscus, die er herhaaldelijk op heeft gewezen dat de mensheid ‘stukje bij beetje verwikkeld is in een derde wereldoorlog’, benadrukte ook – zoals hij al zo vaak eerder heeft gedaan – dat oorlog een doodlopend pad is.

Alleen de wapenindustrie profiteert van oorlog
‘Oorlog is altijd een nederlaag. Voor iedereen’, zei hij. “De enigen die hiervan profiteren zijn de wapenfabrikanten en -handelaars”, benadrukte hij, terwijl hij opnieuw de wapenindustrie veroordeelde, zoals hij dat op eerste kerstdag deed in zijn Urbi et Orbi-boodschap.
Bij die gelegenheid was hij nog krachtiger. Maar niemand leek te luisteren. Hier zijn dus nogmaals die krachtige woorden:
‘Ja’ zeggen tegen de Vredevorst betekent dus ‘nee’ zeggen tegen oorlog, tegen elke oorlog en dat met moed doen, tegen de mentaliteit van oorlog, een doelloze reis, een nederlaag zonder overwinnaars, een onvergeeflijke dwaasheid. . Dit is wat oorlog is: een doelloze reis, een nederlaag zonder overwinnaars, een onvergeeflijke dwaasheid. ‘Nee’ zeggen tegen oorlog betekent ‘nee’ zeggen tegen wapens. Het menselijk hart is zwak en impulsief; als we instrumenten van de dood in onze handen vinden, zullen we ze vroeg of laat gebruiken. En hoe kunnen we zelfs maar van vrede spreken als de wapenproductie, -verkoop en -handel toenemen? Tegenwoordig, net als in de tijd van Herodes, smeedt het kwaad dat zich tegen Gods licht verzet, zijn complotten in de schaduw van hypocrisie en verhulling. Hoeveel geweld en moorden vinden er plaats te midden van een oorverdovende stilte, zonder dat velen het weten! Mensen die geen wapens maar brood verlangen, die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen en alleen vrede verlangen, hebben geen idee hoeveel publieke middelen er aan wapens worden uitgegeven. Toch is dat iets wat ze moeten weten! Er moet over gesproken en geschreven worden, om de belangen en de winsten die de marionetten van de oorlog in beweging houden aan het licht te brengen.

Franciscus maakte deze stoutmoedige uitspraak zes weken geleden. Maar het haalde toen niet veel krantenkoppen en het krijgt nu niet veel inkt.
Wie schrijft er eigenlijk over de enorme hoeveelheden geld die aan wapens worden uitgegeven?
Wie heeft het over de mensen – inclusief christenen, of specifiek katholieken – die investeren in de bedrijven die de ‘componenten’ creëren voor ‘defensie- en veiligheidssystemen’, om de eufemistische termen te gebruiken die fatsoenlijke, godvrezende mensen erbij betrokken zijn? in de wapenindustrie graag gebruiken.
En dat geldt trouwens ook voor degenen die de productie en legalisering van wapens (vooral aanvalswapens) steunen voor gebruik door particuliere burgers in plaatsen als de Verenigde Staten…

Denk nog eens na over deze woorden van paus Franciscus: “Het menselijk hart is zwak en impulsief; als we instrumenten van de dood in onze handen vinden, zullen we ze vroeg of laat gebruiken.” Wapens zijn slechts voor één doel gemaakt: verwonden en doden.

Met de ogen en houding van Jezus van Nazareth
De paus is geen utopist. Hij is een radicale leerling van Jezus de Christus en zijn evangelie. Hij probeert naar de wereld te kijken met de ogen en houding van de Nazarener. Hij ziet dat we allemaal kinderen zijn van dezelfde God, en hij waarschuwt dat de idiote en bloedige oorlogen die we tegen elkaar voeren uiteindelijk ons ​​allemaal zullen vernietigen. In zijn interview met La Stampa zei hij dat er maar één manier is om hier een einde aan te maken.”Dialoog. Dialoog. Dialoog. En dan (het creëren van) een geest van solidariteit en menselijke broederschap”, zei hij. ‘We kunnen elkaar niet als broeders en zusters blijven vermoorden! Het heeft geen zin!’
De wijze, maar uitdagende woorden van de paus zijn niet alleen voor christenen bedoeld, of beperkt tot mensen die beweren religieus te zijn. Het zijn woorden voor het hele menselijke ras, de menselijke ‘familie’.
Maar Franciscus had ook enkele belangrijke woorden die specifieker tot katholieken gericht waren. Er werd hem gevraagd naar de opschudding die hij onder sommigen in onze geloofsgemeenschap heeft veroorzaakt door – zoals hij afgelopen augustus op de Wereldjongerendag in Lissabon deed – te benadrukken dat “alle mensen” ( Tutti! Tutti! Tutti!) welkom zijn in de Kerk. Recentelijk hebben enkele katholieken geklaagd over zijn besluit om niet-liturgische zegeningen voor koppels van hetzelfde geslacht toe te staan.
Hier is hoe hij antwoordde: Ze vragen mij waarom. Ik antwoord door te zeggen dat het Evangelie bedoeld is om alle mensen te heiligen ( tutti ). Natuurlijk, zolang er goede wil is. En er moeten nauwkeurige instructies komen over het christelijke leven (ik benadruk dat niet de vakbonden gezegend worden, maar de individuen). Maar we zijn allemaal zondaars. Waarom stellen we dan een lijst op van zondaars die deel kunnen uitmaken van de Kerk en een lijst van zondaars die geen deel kunnen zijn van de Kerk? Dit is niet het Evangelie. Het zijn niet alleen de traditionalistische, doctrinair rigide of zelfs Afrikaanse katholieken die een lijst kunnen opstellen van zondaars die niet verwelkomd mogen worden in de Kerk, in dit geval mensen in de LGBTQ-gemeenschap. Als we eerlijk zijn, hebben we allemaal onze eigen lijsten. We zijn in de verleiding om te denken dat onze zonden niet zo ernstig zijn (of ‘doodzonde’ om de klassieke taal te gebruiken) als vergeleken met het kwaad dat door sommigen wordt begaan. Misschien denken we dat we zo een beetje meer “waardig” zijn om bijvoorbeeld de Eucharistie te ontvangen. Maar is er iemand die het echt waard is?

Paus Franciscus heeft ons er opnieuw aan herinnerd – zowel als menselijke familie als als kerkelijke gemeenschap – dat we eigenlijk allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Of we gaan allemaal samen, of we gaan helemaal niet. Tutti! Tutti! Tutti!

Read more at: https://international.la-croix.com/news/letter-from-rome/we-ignore-pope-francis-words-at-our-peril/19117

bron: la croix international
beeld: istock.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *