Hoe kunnen we een meer synodale en missionaire Kerk zijn?

REPORTAGE door Celine Timmerman voor het Nederlands Dagblad

Katholieken uit heel Nederland kwamen zaterdag in Den Bosch bij elkaar om dit te bespreken. Op een synodale manier. ‘We voeren géén discussie met elkaar, we gaan luisteren naar wat de Geest ons zegt’.

Het is druk bij het mannentoilet. Waar zich elders meestal de langste rij voor de vrouwenwc’s vormt, is het deze zaterdag in het Sint-Janscentrum van Den Bosch andersom. Door het vele aantal vrouwen dat op de landelijke synodale bijeenkomst in het vormingscentrum van het bisdom is afgekomen, heeft de organisatie besloten dat de toiletten vanaf nu ‘genderneutraal’ zijn. Er zijn in het opleidingscentrum voor priesters namelijk twee keer zo veel mannentoiletten als vrouwenwc’s. Het leidt tot hilariteit. ‘Ik geef u nu de ruimte’, zegt een pater in zijn bruine pij bij de herentoiletten. ‘Dan neem ik die graag’, reageert een vrouw lachend.

Ruimte geven én ruimte nemen. Het is een van de meest gehoorde kreten tijdens de rondetafelgesprekken in het kader van het rooms-katholieke synodale proces. De ruim 120 katholieken doen in Den Bosch mee aan de gesprekken tijdens de derde luisterfase van de wereldwijde zoektocht naar een synodaal kerkproces. Paus Franciscus gaf hiervoor twee en een half jaar geleden het startsein. De Katholieke Kerk moet vernieuwen door leken sterker te betrekken bij het kerkelijk handelen.

Thema’s gekozen door de bisschoppen

In twee rondes praten de gelovigen over de vier thema’s die de Nederlandse bisschoppen hebben uitgekozen: de verdieping van het gedoopt zijn als basis voor het kerk-zijn, de vorming van gelovigen in een missionaire kerk, deelname aan een verwelkomende kerk en de vrouw in het leven en de zending van de kerk./p>

Vooral bij dat laatste thema komt er bij vrouwen veel pijn naar boven

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: kerknet.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *