De Duitse Katholieke Kerk lijdt aan ‘hollanditis’, maar mag zich gelukkig prijzen met het Rome van nu.

voorzitter van het Pastoraal Concilie Steenkamp |

ANALYSE |

Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad |

 De Rooms-Katholieke Kerk in Duitsland wil sneller en verder vernieuwen dan men in Rome wenselijk of mogelijk acht. In Nederland probeerde men dat tevergeefs in 1966. Het grootste verschil tussen toen en nu is dat Rome is veranderd.

‘Wat nu in Rome voorzichtig ter discussie op tafel ligt, is voor de meeste Duitse katholieken al een gepasseerd station en komt veel te laat’, zei een Duitse bisschop vorig jaar oktober. Het gaat daarbij om vragen rond de inclusie van lhbt+’ers, de opheffing van het verplichte priestercelibaat en de wijding van vrouwen. 
Over deze zaken deed de Duitse ‘Synodale Weg’ tussen 2019 en 2023 verregaande voorstellen; in het Vaticaan werd dat met argusogen gadegeslagen. Dit doet in verrassend veel opzichten denken aan wat de Nederlandse Katholieke Kerk meer dan vijftig jaar geleden meemaakte.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: nationaal archief/picryl.com


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *