Belgische bisschoppen wel liberaler maar niet per se synodaler dan hun Nederlandse collega’s

ACHTERGROND dloor Hendro Munsterman in het ND

 De Belgische bisschoppen willen vrouwelijke diakens, gehuwde priesters en een open dialoog met de moderne samenleving. Maar hun liberale koers is opvallend genoeg wel minder synodaal dan die van hun veel behoudender Nederlandse collega’s.

De Belgische bisschoppen willen veranderingen in de kerkelijke leer en praktijk. Dat schrijven zij in een document dat zij afgelopen 19 februari presenteerden als bijdrage aan de drie jaar durende synode waarmee paus Franciscus de Katholieke Kerk wil vernieuwen. 

Het onder verantwoordelijkheid van de Belgische bisschoppen Kerknet noemde de ontwerpnota van hun bazen enthousiast ‘moedig’. De bisschoppen vragen Rome namelijk om een grotere decentralisatie van besluitvorming in de wereldkerk, zij willen groen licht om op nationaal of regionaal niveau vrouwen tot diaken en gehuwde mannen op latere leeftijd tot priester te kunnen wijden. …….

Maar als het gaat over ‘synodaliteit’, de inspraak van gelovigen, hebben de Nederlandse bisschoppen als het gaat over de lopende synode hun Belgische collega’s inmiddels ingehaald. In Nederland kwam de synodale trein slechts moeizaam op gang. Maar de Nederlandse Katholieke Kerk lijkt de synodale smaak steeds meer te pakken te krijgen. 

In België gaat dat anders.  …..

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *