Kritiek op het wegfilteren van onderwerpen op de Wereldsynode

“Hoeveel werkgroepen zijn er?”

Zoals eerder aangekondigd heeft de paus een tiental onderwerpen uit het Samenvattend Rapport van de wereldsynode uitgelicht en overgedragen aan deskundigengroepen. De reacties zijn gemengd. Een prominente religieuze vrouw uit haar teleurstelling over de manier waarop de rol van vrouwen wordt behandeld.

Auteur: Gottfried Bohl en Anita Hirschbeck voor Domradio

De aankondiging van het Vaticaan dat het kwesties zoals de kwestie van de wijding van vrouwen uit de huidige wereldsynode zal verwijderen, veroorzaakt kritiek. De voormalige voorzitster van de Duitse Conferentie van Oversten, zuster Katharina Kluitmann, noemde het “teleurstellend” dat vooral dit onderwerp opnieuw op een laag pitje werd gezet.

“Hoeveel werkgroepen voor het diaconaat van vrouwen moeten er nog zijn”, zei de franciscanes zaterdag tegen het Katholieke Nieuwsagentschap (KNA) in Augsburg. De eerste fases van de Wereldsynode hadden al laten zien dat deze kwestie bij velen over de hele wereld in de hoofden zat. Kennelijk ontbreekt de moed om dit op de synode openlijk te bespreken en besluiten te nemen.
Kluitmann, lid van het Synodale Comité en afgevaardigde van het Duitse hervormingsproject Synodale Weg, voegde eraan toe dat zij enige tijd geleden een open brief aan paus Franciscus heeft geschreven om hem nogmaals duidelijk te maken dat er dringend een dialoog moet komen over gelijke rechten. voorwaarden. Maar helaas heeft ze tot op heden “niet eens een ontvangstbevestiging ontvangen.”

Het Vaticaan presenteert tien studiegroepen

Donderdag presenteerde het Vaticaan tien studiegroepen, die zich elk bezighouden met een reeks onderwerpen geformuleerd door paus Franciscus. Een specifieke vraag in een groep zou moeten zijn of vrouwen diaken kunnen worden. Tot op heden is het gewijde ambt van diaken in de katholieke Kerk exclusief voorbehouden aan mannen, evenals het ambt van priester.
In oktober zullen de deskundigen naar verwachting de stand van zaken van hun werk presenteren op de centrale bijeenkomst van de Wereldsynode in het Vaticaan. De synodes kunnen echter niet over deze onderwerpen stemmen.

Vrijdag leek ook Wereldsynodelid Helena Jeppesen-Spuhler uit Zwitserland geïrriteerd. Ze bekritiseerde Vatican News onder meer vanwege het feit dat de groepen alleen een tussentijds resultaat moesten presenteren op de Wereldsynode in oktober, maar hun definitieve resultaten pas in juni 2025, dat wil zeggen na de afsluiting van de Wereldsynode, zouden moeten voltooien. Het is niet alleen in Zwitserland moeilijk om de traagheid van het proces over te brengen, vooral als het om vrouwenkwesties gaat. En er werd ook duidelijk afgesproken dat er in oktober 2024 modellen voor besluiten zouden worden gepresenteerd.

bron: domradio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *