Deze protestantse Nederlander verbetert het anti-misbruikbeleid in het Vaticaan.

‘De trein is onstopbaar’

INTERVIEW door Hendro Munsterman in het ND

 De Nederlandse Maud de Boer-Buquicchio is sinds 2022 lid van de Vaticaanse anti-misbruikcommissie. De protestantse jurist schrijft momenteel de allereerste Vaticaanse misbruikrapportage. Het voortdurende gebrek aan transparantie in de kerk blijft een probleem. ‘Maar iedereen in de kerk moet snappen dat er geen weg terug is.’

door Hendro Munsterman voor het ND

‘Er zijn in de Rooms-Katholieke Kerk veel goedwillende bisschoppen en anderen die zaken willen veranderen en verbeteren’, zegt Maud de Boer-Buquicchio in een Vaticaans gebouw in het hartje van Rome, niet ver van het Pantheon. ‘Maar dat is momenteel nog niet de meerderheid, dat is duidelijk’, zegt ze er ook direct achteraan.
Er valt helder Romeins licht door de ramen, de muren zijn wit geschilderd alsof alles in de gloednieuwe lokalen van de anti-misbruikcommissie transparantie wil ademen. Maud de Boer-Buquicchio is er met de nodige regelmaat te vinden, ondanks het feit dat ze in Straatsburg woont. 

De 79-jarige jurist heeft een indrukwekkende staat van dienst. Tien jaar lang was ze ondersecretaris van de Raad van Europa en daarna zes jaar VN-rapporteur over kinderhandel en seksueel misbruik van minderjarigen. Ze rapporteerde in die hoedanigheid ook over misbruik in de kerk. Tot haar eigen verrassing werd ze in september 2022 door paus Franciscus benoemd in de Vaticaanse anti-misbruikcommissie, officieel ‘Pauselijke Commissie ter Bescherming van Minderjarigen’ geheten. 

‘Het is gigantisch tijdrovend en complex’, vertelt ze over haar onbetaalde functie…..

lees het volledige interview in het Nederlands Dagblad

beeld: https://global.unitednations.entermediadb.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *