Katholieke journalisten over AI en journalistiek

De Society of Catholic Journalists (GKP) ondersteunt het Handvest van Parijs voor kunstmatige intelligentie (AI) en journalistiek. Tegelijkertijd “neemt het de principes over voor zijn eigen publicaties en zijn inzet voor het mediabeleid”, zegt een resolutie die zaterdag door de algemene vergadering in Augsburg is aangenomen.

EU: Wet op uniform gebruik van AI goedgekeurd

De mogelijkheid om teksten, beelden, geluid en bewegende beelden te produceren en te manipuleren met behulp van AI-methoden vereist een uitgebreide ethische reflectie op de effecten op de journalistiek. Volgens de GKP is het nog steeds mogelijk om deze ontwikkeling vorm te geven.

Het Handvest van Parijs is een fundamenteel document dat vragen over de media-ethiek en -praktijk op een pragmatische en verantwoorde manier samenvat: vooral omdat het de nadruk legt op ‘journalistieke en uiteindelijk menselijke verantwoordelijkheid’, is het in lijn met de christelijke sociale ethiek.

Het handvest, aangenomen in 2023, pleit onder meer voor “een duidelijk en betrouwbaar onderscheid tussen inhoud als fysieke vastlegging van de echte wereld (zoals foto’s, audio- en video-opnamen) en die is gemaakt of aanzienlijk is gewijzigd met behulp van van AI-systemen”.

Handvest van Parijs

Het Handvest van Parijs definieert tien kernprincipes. De basiswaarden van de journalistieke ethiek zijn waarachtigheid en nauwkeurigheid, eerlijkheid en onpartijdigheid, evenals onafhankelijkheid, non-discriminatie, verantwoordelijkheid, respect voor privacy en de vertrouwelijkheid van bronnen. Menselijk handelen moet voorop staan ​​in langetermijnstrategieën en dagelijkse redactionele beslissingen.

Bovendien mogen in de journalistiek alleen AI-systemen worden gebruikt die onafhankelijk zijn geëvalueerd. Elk gebruik dat een aanzienlijke impact heeft op de journalistieke inhoud moet duidelijk als zodanig worden aangeduid. Mediabedrijven blijven verantwoordelijk voor wat zij publiceren.

De GKP werd in 1948 opgericht als een soort solidariteit tussen de overgebleven katholieke journalisten na het nazi-tijdperk en de oorlog. Met ongeveer 550 leden beschouwt zij zichzelf als een netwerk van christelijke mensen die werkzaam zijn op alle terreinen van de seculiere en kerkelijke media. Als lekenorganisatie in de kerk wil zij de belangen van haar leden in de kerk en de samenleving behartigen en een standpunt innemen.

bron: vatican media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *