Kardinaal Koch (oecumene) tempert de Duitse hoop op hervormingen

“Paus wekte zulke verwachtingen niet”

De Zwitserse curiekardinaal Kurt Koch, die oecumene in zijn portefeuille heeft, waarschuwt de katholieke kerk in Duitsland voor hervormingsverwachtingen met betrekking tot de wijding van vrouwen of het verplichte celibaat.

“In ieder geval heeft de paus zulke verwachtingen niet gewekt”, vertelde Koch aan het Oostenrijkse dagblad “Kurier” (zaterdag). Integendeel, Franciscus “maakte altijd duidelijk waar hij zich zorgen over maakte”, zei de prefect van het Dicasterie voor Christelijke Eenheid. Als de kerk in Duitsland haar eigen verwachtingen formuleert in de geest van het hervormingsproject van de Synodale Weg, “moeten ze zich afvragen hoe ze met de teleurstellingen zullen omgaan.”

Koch verwees ook naar de brief van de paus ‘Aan het pelgrimsvolk van God in Duitsland’ uit 2019. Daarin herinnerde Franciscus eraan dat de eerste taak van de kerk evangelisatie is, de verkondiging van het geloof. “Als dat niet de focus is, dan is er iets verloren gegaan. De kerk moet dat eerst zelf herontdekken”, aldus kardinaal Koch.

Prangerder dan de vragen binnen de kerk ziet Koch het probleem dat de kerk in Europa haar sociale en culturele invloed grotendeels heeft verloren. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de laatste ontwikkelingen in Frankrijk, waar het recht op abortus grondwettelijk beschermd moet worden en actieve euthanasie gelegaliseerd moet worden. Het is duidelijk dat “de toewijding aan het leven, zelfs aan het begin en aan het einde, niet alleen de verantwoordelijkheid is van de katholieke kerk, maar een Europees erfgoed is”, aldus Koch. “Als het recht op leven zodanig in twijfel wordt getrokken dat het tegenovergestelde in de grondwet van een land wordt opgenomen, worden de wortels van de Europese beschaving aangevallen. Alle wakkere Europeanen zouden eigenlijk samen moeten staan.”

Kardinaal Koch verdedigt de verklaringen van paus over de oorlog in Oekraïne

Bovendien verdedigde curie-kardinaal Kurt Koch paus Franciscus tegen kritiek op zijn controversiële uitspraken over de vrede in Oekraïne. Als je naar alle uitspraken van de paus over de oorlog daar kijkt, spreekt hij vrijwel altijd over het belegerde Oekraïne, aldus de kardinaal.

“Je kunt zeker niet zeggen dat hij partij kiest voor Rusland; hij kiest veeleer partij voor de slachtoffers.” Bovendien deed Franciscus een concreet aanbod om te bemiddelen: “degenen die willen bemiddelen moeten de deuren openlaten, zelfs als dat verkeerd kan worden geïnterpreteerd”, zei de prefect van het Dicasterie voor de Bevordering van de Eenheid van de Christenen.

Met zijn interviewverklaring dat Oekraïne de “moed moet hebben om de witte vlag te hijsen”, ging de paus specifiek in op de vraag van de journalist en beantwoordde deze, benadrukte Koch. Franciscus lijdt enorm onder “het feit dat deze oorlog niet ten einde loopt en zoveel slachtoffers eist.” Daarom vraagt ​​hij zich af hoe de oorlog beëindigd kan worden.

Wat de houding van de Russische orthodoxie ten opzichte van de oorlog betreft, is deze voor het Vaticaan moeilijk te begrijpen, benadrukte de belangrijkste oecumenist van het Vaticaan; Dit is “temeer het geval omdat christenen, zelfs orthodoxe christenen, elkaar vermoorden. Dit is een verschrikkelijke boodschap aan de wereld die schadelijk is voor het christendom als geheel.”

bron: domradio

beeld: kath.ch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *