Pacifisme van de paus veroorzaakt op veel plaatsen woede

Diplomaten Heilige Stoel moeten de golven kalmeren

De paus is zelden de meest besproken persoon wereldwijd op sociale netwerken. Na zijn controversiële uitspraken over de oorlog in Oekraïne was het weer zover. Het sleutelwoord in dit geval is ‘Witte Vlag’.

Auteur:Ludwig Ring-Eifel voor Domradio.de

De recente uitspraken van de paus over de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne hebben tot sterke kritiek geleid in de NAVO-landen. De uitspraken werden jl. zaterdag bekend toen de tv-zender RSI delen publiceerde van een interview dat in februari was opgenomen. Daarin zei de paus dat degene die de “moed had om de Witte Vlag te tonen, om te onderhandelen” de sterkste was.

Het gaat om de betekenis van de term “Witte Vlag”

De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk en landen in Oost-Europa hebben deze woorden zeer scherp bekritiseerd. De kritiek had echter meestal alleen betrekking op de term “Witte Vlag”, die zij interpreteerden als een uitnodiging tot overgave; en dat de paus geen soortgelijke eis aan Moskou had gesteld. In de politieke reacties werden woorden echter uit hun context gehaald en benadrukt. En opnieuw bleek uit de ‘vlaggenaffaire’ dat de manier waarop de paus interviews geeft riskant is: onbeschermd, zonder toestemming en zonder zijn media-afdeling.
Opnieuw moest het diplomatieke apparaat van de Heilige Stoel proberen de schade te beperken. Naast de woordvoerder van het Vaticaan, die feitelijk rapporteert aan het Staatssecretariaat, sprong ook de ambassadeur van het Vaticaan in Kiev in de bres en probeerde de woorden van de paus te classificeren.

Symbolische afbeelding witte vlag / © hxdbzxy (shutterstock)
Symbolische afbeelding witte vlag/ © hxdbzxy ( shutterstock )

De Heilige Stoel probeert de zaken glad te strijken

De verklarende nadere toelichting van de Heilige Stoel is gebaseerd op de formulering, die beschikbaar is als transcriptie. De vraag die de paus op het puntje van zijn stoel bracht was: “In Oekraïne roepen sommigen op tot de moed om zich over te geven, om de Witte Vlag te hijsen. Maar anderen zeggen dat dit zou bewijzen dat de sterkere gelijk heeft. Wat denkt u? “

De paus antwoordt: “Dat is een interpretatie. Maar ik geloof dat de sterkere degene is die de situatie begrijpt; die aan de bevolking denkt; die de moed heeft om de Witte Vlag te hijsen, om te onderhandelen.” Even later benadrukt hij: “Onderhandelen is nooit een overgave. Het is de moed om het land niet naar zelfmoord te leiden.”
Vervolgens werden in de Oekraïense reacties historische vergelijkingen gemaakt op deze woorden. De Oekraïense ambassadeur bij de Heilige Stoel, Andrij Jurasch, zei – verwijzend naar Poetin- dat de les van de geschiedenis is: “Als we de oorlog willen beëindigen, moeten we alles doen wat we kunnen om de draak te verslaan!”

Paus heeft een ander wereldbeeld

Elders in het interview maakt de paus duidelijk dat hij een heel ander wereldbeeld heeft. Hij beschreef oorlogen als een ‘collectieve zonde’ en ‘waanzin’ omdat er zoveel mensen in sterven. Hij is duidelijk beïnvloed door de ‘waanzin’ van de Eerste Wereldoorlog, waarin zijn grootvader ooit voor Italië vocht tegen Oostenrijk-Hongarije. En dus herinnerde Franciscus in het interview aan zijn bezoek aan de massagraven van de soldaten in Redipuglia, Verdun, Italië, in 2014.
Destijds huilde de paus publiekelijk bij de graven. De vraag of er oorlogsdoelen zijn die honderdduizenden dode soldaten rechtvaardigen – zoals de vernietiging van het Derde Rijk – kwam in het interview niet aan de orde.

Kijk in de geschiedenis van Oekraïne

Twee dagen na de uitspraak over de witte vlag maakte de nuntius in Kiev duidelijk dat de diplomaten van de paus in de internationale politiek niet zo pacifistisch zijn als hun baas.  Aartsbisschop Visvaldas Kulbokas, geboren in Litouwen, herinnerde aan de zogenaamde Holodomor in de jaren dertig, waarin miljoenen Oekraïners stierven omdat Sovjetdictator Josef Stalin hen in een grote hongersnood duwde.

Monument in Kiev herdenkt de slachtoffers van de Holodomor / © Drop of Light (shutterstock)
Monument in Kiev herdenkt de slachtoffers van de Holodomor/ © Drop of Light ( shutterstock )

Met deze geschiedenis in het achterhoofd bespreekt Oekraïne wat uiteindelijk meer slachtoffers zal kosten: een oorlog tegen een agressor of een overeenkomst, legde de diplomaat van het Vaticaan uit. En als er een overeenkomst is, dan mag het in geen geval een onderwerping zijn. Of deze verduidelijkingen van de ambassadeur van de paus voldoende zijn om de gemoederen in Oekraïne die momenteel tegen Franciscus woeden te kalmeren, is een andere zaak

.Het Vaticaan legt het woord van paus over de “Witte Vlag” voor Oekraïne uit

Het Vaticaan heeft geprobeerd controversiële uitspraken van de paus over een onderhandelde vrede in de Russisch-Oekraïense oorlog te verhelderen. Het onlineportaal Vatican News, dat eigendom is van de Heilige Stoel, verspreidde een rapport in verschillende talen, waaronder het Oekraïens, over een overeenkomstige verklaring van Vaticaanse woordvoerder Matteo Bruni. Er staat dat Bruni op vraag van journalisten nader toelichtte dat de paus met zijn woorden over Oekraïne “bovenal wilde oproepen tot een staakt-het-vuren en de moed om te onderhandelen nieuw leven in wilde blazen”.

bron: domradio

beeld: vatican media en shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *