Waarom dempt Franciscus de verwachtingen van progressieve katholieken?

ACHTERGROND

 De Rooms-Katholieke Kerk zit al tweeënhalf jaar in een kerkvernieuwingsproces. Veel katholieken hoopten op een doorbraak rond vrouwelijke diakens en gehuwde priesters. De paus haalde deze vragen echter vorige week van tafel. Of toch niet?

door Hendro Munsterman voor het ND

Mogen vrouwen diaken of priester worden? Moeten lhbt+’ers niet meer geaccepteerd en beter geïntegreerd worden? Waarom wijdt de kerk geen gehuwde mannen? Moet de seksuele moraal niet op de schop? 
Alle vragen en problemen mochten de afgelopen tweeënhalf jaar in de Rooms-Katholieke Kerk besproken worden, ook die tot voor kort nog volstrekt taboe waren. Met een nooit eerder vertoonde wereldwijde volksraadpleging lanceerde paus Franciscus in oktober 2021 een synode. Hij wilde dat de katholieken drie jaar lang op zoek ging naar ‘een nieuwe manier om kerk te zijn’. 

Het feit dat al deze vragen zo open en bloot op tafel gelegd konden worden, wekte bij hervormingsgezinde katholieken hoge verwachtingen. Temeer omdat ze ook vorig jaar oktober, tijdens een eerste sessie van een bisschoppensynode, ook in het hart van het Vaticaan werden besproken. Het was een bisschoppensynode waar nota bene voor het eerst ook vrouwen lid van waren en stemrecht hadden. Maar die verwachtingen werden vorige week door paus Franciscus gedempt. 

Van 2 tot 27 oktober van dit jaar komen de 350 leden van deze bisschoppensynode opnieuw bijeen voor de afsluitende sessie. Over het priestercelibaat, de plaats van lhbt+’ers, vrouwelijke diakens en andere voormalige taboe-onderwerpen zal in oktober niet worden gestemd, bepaalde Franciscus. De paus wil namelijk dat de bisschoppensynode zich kan concentreren op ‘het eigenlijke thema’, namelijk de vraag: ‘Hoe kunnen we een synodale en missionerende kerk worden?’ Dat schreef hij vorige week in een brief aan kardinaal Mario Grech, die verantwoordelijk is voor de synode. 

lees het volledige artikel in het Nederland Dagblad

beeld: Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *