Duitse bisschoppen reizen naar Nederland om in de toekomst te kijken

De Pastorale Commissie met leden en adviseurs in Utrecht met de aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Eijk (midden)

Religie in de seculiere samenleving

Negen Duitse bisschoppen reisden naar Nederland. Daar kon je iets zien dat ook de Duitse samenleving ten goede zou kunnen komen. De secularisatie in het buurland blijft voortschrijden. Volgens bisschop Peter Kohlgraf uit Mainz kan Nederland een idee geven van wat Duitsland te wachten staat naarmate de samenleving meer seculier wordt.

Kohlgraf is voorzitter van de Pastorale Commissie van de Duitse Bisschoppenconferentie, die vrijdag een reis naar Nederland heeft afgerond. “Het doel van onze reis was om te zien, horen en leren welke ervaringen Nederlanders hebben met kerkelijke transformatieprocessen in een seculiere samenleving. Nederland kan ons een idee geven van wat er voor de kerk in Duitsland te wachten staat”, aldus Kohlgraf . “We hebben een grote verscheidenheid aan verschillende manieren gezien waarop christelijke gemeenschappen reageren op een post-christelijke samenleving, hoe zij daarin leven en zichzelf daarin positioneren. En er zijn veel punten, vooral op het gebied van synodaliteit, die mij aan het denken hebben gezet. ”, benadrukte de bisschop.

Grenzen van vergelijkbaarheid

Tegelijkertijd werd hij zich bewust dat er grenzen zijn aan de vergelijkbaarheid vanwege de verschil in geschiedenis en culturele achtergronden. De ervaringen van de reis zullen worden meegenomen in het werk van de Pastorale Commissie. Negen bisschoppen en elf adviseurs namen deel aan de reis, die maandag begon. De commissie houdt zich bezig met pastorale zorg, prediking en gemeenschapsontwikkeling.

“De secularisatie is in Nederland nog verder gevorderd dan in Duitsland”, zegt de Utrechtse pastoraaltheoloog Jan Loffeld, tevens adviseur van de Pastoraalcommissie. “Dat zie je ook terug in de mentaliteit en cultuur van de Nederlanders. Daarnaast zijn er altijd sporen van religie en geloofsafwijkingen te ontdekken – en vaak daar waar je ze niet zou verwachten.”

secularisatie

In vroegere eeuwen was het wereldbeeld van mensen sterk verbonden met religie en de kerk. Hun geboden en verboden dicteerden hoe mensen moesten leven. Pas toen de intellectuele beweging van de Verlichting aan het einde van de 17e eeuw in Europa opkwam, begon de ‘secularisatie’, een afkeer van religie en kerk. Het woord ‘secularisatie’, dat uit het Latijn komt, beschrijft dit proces.

bron: Domradio

beeld: Duitse bisschoppenconferentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *