Kardinaal Eijk: katholieken worden gezien als ‘wappies’

“Ze moeten strijden tegen ‘de lhbt+-theorie’

 Katholieke parochies moeten mensen ‘bevrijden uit de dwangbuis van de publieke opinie’, met name als het gaat over de ‘lhbt+-theorie’. Dat zei kardinaal Wim Eijk tijdens een katholieke dag voor parochievernieuwing. Zijn woorden stootten ook op onbegrip en emoties. ‘Ik ben jankend naar de gang gegaan.’

door Hendro Munsterman en Celine Timmerman in het ND

VEENENDAAL

‘De publieke opinie dringt allerlei vreemde ideeën op, zoals de lhbt+-theorie. En dat wordt voor zoete koek geslikt.’ Dat zei kardinaal Eijk tijdens de eucharistieviering op de landelijke dag De Missionaire Parochie. 

In Veenendaal waren 850 katholieke pastores en vrijwilligers bijeen om na te denken over hoe de Katholieke Kerk in Nederland naar buiten kan treden om niet-gelovigen te bereiken.

‘Christenen worden door de samenleving gezien als wappies, als vreemde mensen met een rare geestesgesteldheid die de weg kwijt zijn’, zei Eijk verder tijdens zijn elf minuten durende preek. Dat staat volgens hem in groot contrast met ‘de echt christelijke cultuur’ die Nederland nog in ‘de jaren vijftig en begin jaren zestig had’.

Die ‘religieuze wappies’ doen volgens de samenleving in de woorden van Eijk ‘het ergste wat je in onze hyperindividualistische cultuur kunt doen, namelijk ingaan tegen de publieke opinie met tal van hun opvattingen.’ Het enige thema dat Eijk daarbij concreet noemde was het gendervraagstuk. 

Kardinaal Eijk bij geheime ontmoeting met kardinalen tegen ‘genderideologie’, dankzij Amerikaanse dollars

Volgens de aartsbisschop van Utrecht mogen christenen in Nederland ‘alleen nog achter de voordeur een religieuze wappie zijn, zoveel als je wilt, maar niet in het openbaar’.

Katholieken moeten mensen echter ‘bevrijden uit de dwangbuis van de huidige publieke opinie’. Eijk noemde dat ‘de diepste motivatie om als persoon en als parochie missionair te zijn’ en riep de katholieken op ‘even vrijmoedig als de apostelen van Jezus’ te zijn. 

verbinding

De woorden van Eijk vielen niet bij alle deelnemers aan het landelijke congres even goed. ……

lees het volledige artikel in het ND

Kardinaal Eijk schept helderheid: geen zegen voor homostellen in Nederlandse Katholieke Kerk

beeld: youtube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *