Bisschoppen van Engeland en Wales brengen een document uit over ontwapening

“Geroepen om vredestichters te zijn” is de titel van een nieuw document dat deze week werd gepubliceerd door de Katholieke Bisschoppenconferentie van Engeland en Wales. Het document presenteert een katholieke benadering van wapenbeheersing en ontwapening te midden van steeds groeiende internationale spanningen.

Door Lisa Zengarini

De afdeling Internationale Zaken van de Katholieke Bisschoppenconferentie van Engeland en Wales (CBCEW) heeft deze week een nieuw belangrijk document uitgegeven over ontwapening en het ethisch gebruik van wapens, waarin katholieken worden aangespoord de zaak van mondiale ontwapening te bevorderen, en de Britse regering wordt opgeroepen haar beleid op te geven. kernwapenarsenaal en werken aan multilaterale ontwapening.

Kerkelijke leringen en de morele verplichting van christenen om ontwapening te bevorderen

Met de titel ‘Geroepen om vredestichters te zijn’ presenteert het document een katholieke benadering van wapenbeheersing en ontwapening, gebaseerd op verschillende pauselijke encyclieken en kerkelijke documenten.

De Heilige Stoel dringt aan op hernieuwde inspanningen om de nucleaire ontwapening te bevorderen

De Heilige Stoel dringt aan op hernieuwde inspanningen om de nucleaire ontwapening te bevorderen

Het rapport vermeldt dat wapens conflicten over de hele wereld aanwakkeren met “catastrofale gevolgen voor de meest kwetsbare mensen”, daarom hebben christenen in het bijzonder een morele plicht om nucleaire ontwapening te bevorderen, de wapenhandel aan te vechten en beperkingen aan te moedigen op de creatie van steeds meer wapens. destructieve militaire technologie.

Het twintig pagina’s tellende document betoogt dat als katholieken de oproep van Christus willen opnemen om als vredestichters in onze onrustige wereld op te treden, een integraal onderdeel van deze missie het werken aan het beperken van de proliferatie van wapens en het bevorderen van de zaak van mondiale ontwapening inhoudt.

‘Geroepen om vredestichters te zijn’ bestaat uit een inleiding, drie hoofdstukken waarin elk een specifiek thema wordt onderzocht en wordt afgesloten met een reeks actiepunten, en een slotreflectie.

De oproep van paus Franciscus tot een ethiek van verantwoordelijkheid

In het eerste deel herinneren de bisschoppen eraan dat de Kerk “aanhoudend heeft opgeroepen tot ontwapening van de staten die kernwapens bezitten”, en benadrukken ze dat katholieken een bijzondere verantwoordelijkheid hebben om te reageren op de oproep van paus Franciscus om de logica van de angst te bestrijden met de ethische van verantwoordelijkheid, om een ​​klimaat van vertrouwen en dialoog te bevorderen.

Militaire uitgaven en ontwikkeling

02/12/2023

De Heilige Stoel pleit voor samenwerking op het gebied van nucleaire ontwapening

Het tweede deel onderzoekt de oproep van de Kerk tot algemene en volledige ontwapening. Dit, zo legt het document uit, betekent niet de verwijdering van letterlijk alle wapen- en defensiecapaciteiten, maar veeleer gaat het over het elimineren van massavernietigingswapens, het reguleren van conventionele wapens, het verlagen van de militaire uitgaven met behulp van geld om armoede te bestrijden en in plaats daarvan voor integrale menselijke ontwikkeling. en het versterken van mechanismen voor vrede.

Moratorium op drones en killer-robots

Het derde deel gaat in op de ernstige ethische implicaties van het gebruik van militaire drones en dodelijke autonome wapensystemen (LAWS), dat wil zeggen wapens die worden geleid door kunstmatige intelligentie, in plaats van door de menselijke geest (de zogenaamde killer-robots). Het bevestigt opnieuw het standpunt van de Kerk waarin wordt aangedrongen op een moratorium op de ontwikkeling en het gebruik van dergelijke wapens, en roept op om opkomende technologieën ten dienste van de mensheid te stellen.

Roep Groot-Brittannië op om verschillende acties te ondernemen om de wereldvrede te ondersteunen

Het document nodigt de Britse regering specifiek uit om verschillende acties te ondernemen om de vrede te ondersteunen. Deze zijn: uiteindelijk afstand doen van zijn kernwapenarsenaal, helpen een wereld zonder kernwapens te creëren; om te voldoen aan zijn verplichtingen uit hoofde van het Non-proliferatieverdrag om een ​​einde te maken aan de kernwapenwedloop; de multilaterale ontwapening te bevorderen, het eigen arsenaal niet uit te breiden, en te werken aan de vermindering ervan bij de eerste gelegenheid; om het Verdrag inzake het verbod op kernwapens te ondertekenen en te ratificeren, en, tot nu toe, op zinvolle wijze deel te nemen aan het verdragskader, inclusief deelname als waarnemer aan toekomstige bijeenkomsten van ondertekenaars. De bisschoppen vragen de Britse regering verder om de economische, sociale en politieke middelen die aan kernwapens worden besteed, te heroriënteren naar het bevorderen van het universele algemeen welzijn.

Wat kunnen katholieken doen?

In de slotbeschouwing dringt ‘Called to be Peacemakers’ er bij katholieken in heel Engeland en Wales op aan om gehoor te geven aan de oproep van Jezus om als vredestichters op te treden in onze onrustige wereld, waarbij zij eraan herinneren dat Jezus zelf in gewelddadige tijden leefde, maar ‘een radicaal tegenculturele benadering aanbood’, gebouwd op de onvoorwaardelijke liefde voor God en geweldloosheid.  

Volgens de bisschoppen zijn er veel praktische manieren waarop katholieken deze missie kunnen bevorderen: bijvoorbeeld door zich aan te sluiten bij organisaties die zich inzetten voor gerechtigheid en vrede; het inschakelen van politieke vertegenwoordigers om ervoor te zorgen dat zij ter verantwoording worden geroepen; door deze gesprekken naar parochies en scholen te brengen, of door deel te nemen aan openbare uitingen van steun voor de vrede.

bron: vatican.va

beeld: https://www.vaticannews.va/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *