Protestantse theoloog Jürgen Moltmann overleden

Hij heeft generaties pastores gevormd

Jürgen Moltmann was een van de grote theologen uit de recente kerkgeschiedenis. Hij werd bekend door zijn ‘Theologie van de hoop’. Hij beïnvloedde generaties protestanten en katholieken. Hij stierf op 98-jarige leeftijd in Tübingen.

Zijn Theologie van de Hoop, gepubliceerd in 1964, is in talloze talen vertaald en heeft christenen over de hele wereld beïnvloed. Het centrale thema van Moltmanns denken was al vroeg de mondiale ecologische crisis. Tot het einde toe sprak hij zich uit over actuele politieke kwesties. Eind 2021 stelde hij een jaarlijkse herdenking voor voor degenen die aan Corona zijn overleden. Moeten de tienduizenden doden niet elk jaar leiden tot een dag van nationale rouw? Andere bekende werken van Moltmann zijn onder meer “The Crucified God” (1972) en “Church in the Power of the Spirit” (1975). Hij was getrouwd met de feministische theoloog Elisabeth Moltmann-Wendel, die in 2016 overleed.

Bekijk een overzicht van zijn werken

Waardering door EKD-raadsvoorzitter

De huidige raadsvoorzitter van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD), Kirsten Fehrs, prees Moltmann als een “uniek geschenk” voor de protestantse kerk. Zijn dood raakt haar ook persoonlijk. De systematische theoloog combineerde op meesterlijke wijze filosofische tradities met hedendaagse vraagstukken. De kerk is Moltmann oneindig veel verschuldigd: “Oecumenische breedte van hart, een flinke portie wetenschappelijk radicalisme, politieke moed en grenzeloze hoop.”

“Ik heb zelf altijd bewondering gehad voor zijn bijzondere manier om op volkomen ongecompliceerde wijze in andere contexten te treden en de theologie begrijpelijk te maken in werelden die hem vreemd waren”, voegde de Hamburgse bisschop eraan toe: “Voor mij is hij niet alleen een rolmodel in deze Dat God ons met open armen geeft vanuit de toekomst en aanwezig is in het leven, maar ook in de dood – moge dit geloof in de hoop hem tot het einde brengen.”

Een vormende theoloog voor bisschop Bätzing

De voorzitter van de katholieke Duitse bisschoppenconferentie, Georg Bätzing, omschreef Moltmann als ‘een van de meest invloedrijke en scherpzinnige theologen van onze tijd’. Hij sprak niet alleen over hoop, “hij was een hoop voor de theologie die zijn leven vormgaf.” Zijn denken inspireerde ook de katholieke theologie. “Van Jürgen Moltmann kon je leren wat een leven betekent voor de oecumene. Wij groeten iemand die theologie een plaats in het leven heeft gegeven”, aldus de Limburgse bisschop Bätzing.

De protestantse regionale bisschop Heike Springhart uit Baden sprak zijn dankbaarheid uit voor Moltmanns levenswerk. Ze noemde hem een ​​‘heldere en hoopvolle getuige van het koninkrijk van God’.

Moltmanns theologie van de hoop, zijn heldere en geëngageerde kijk op de samenleving en zijn ondeugende wijsheid zouden gemist worden, schreef Springhart dinsdag op haar Instagram-account.

Eerste werk “Theologie van de Hoop”

Moltmann werd op 8 april 1926 in Hamburg geboren als zoon van een familie van leraren die niet religieus waren, en was eerst predikant in Bremen en vervolgens hoogleraar dogmatische geschiedenis aan de Kerkuniversiteit van Wuppertal voordat hij in 1963 in Bonn werd benoemd. . Van 1967 tot aan zijn pensionering in 1994 gaf hij les in Tübingen. Moltmann staat op één lijn met grote theologische denkers als Wolfhart Pannenberg (1928-2014), Johann Baptist Metz (1928-2019), Hans Küng (1928-2021) en Eberhard Jüngel (1934-2021).

Zijn eerste werk “Theology of Hope” uit 1964 werd destijds als een afwijking in de theologie beschouwd. Tussen 1980 en 1995 herinterpreteerde hij de kernthema’s van de christelijke theologie in vijf delen: de leer van God, de schepping, Jezus Christus, de Heilige Geest (pneumatologie) en de leer van de ultieme dingen in het leven van ieder mens, de hele wereld en van de kosmos (eschatologie).

Moltmann begon zijn theologische studies terwijl hij Engelse krijgsgevangene was. Tot het einde toe sprak hij zich uit over actuele politieke kwesties. Eind 2021 stelde hij een jaarlijkse herdenking voor voor degenen die aan Corona zijn overleden. Tussen 1980 en 1995 herinterpreteerde hij de kernthema’s van de christelijke theologie in vijf delen: de leer van God, de schepping, Jezus Christus, de Heilige Geest en de leer van de ultieme dingen in het leven van ieder mens. Hij was getrouwd met de feministische theoloog Elisabeth Moltmann-Wendel, die in 2016 overleed.

De Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) is de gemeenschap van twintig protestantse regionale kerken in de Bondsrepubliek. De belangrijkste bestuursorganen zijn de EKD-synode met haar leden, de kerkconferentie met vertegenwoordigers van de regionale kerken en de raad bestaande uit vrijwillige leden. Het hoofdkantoor van het EKD-kerkbureau bevindt zich in Hannover.

Bron: Domradio.de

Beeld: epd_Jens_Schulze_Jürgen_Moltmann_

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *