Theologen van over de hele wereld in Rome bijeen ter voorbereiding volgende fase Synode

Het Vaticaan versnelt de voorbereidingen voor de Tweede Plenaire Vergadering van de Bisschoppensynode over de toekomst van de Kerk, die in oktober 2024 zal plaatsvinden. Theologen zijn van 4 tot en met 14 juni in Rome om het werkdocument van de synode voor te bereiden.

Door Loup Besmond de Senneville voor La Croix International

Op verzoek van paus Franciscus kwamen zo’n vijftien theologen van over de hele wereld op 4 juni in Rome bijeen om de volgende stappen van de synode over de toekomst van de kerk voor te bereiden. Tijdens een bijeenkomst in het ‘hoofdkwartier’ van de Jezuïeten in Rome werken de theologen achter gesloten deuren aan de tekst die vervolgens het werkdocument zal worden voor de volgende bijeenkomst in oktober. Op basis van deze tekst zal het Instrumentum laboris , het werkinstrument van de synode, worden opgesteld. Dit zal richting geven aan de bezinning van de 364 synodevaders en -moeders van 2 tot 27 oktober.

Vragenlijsten en werkgroepen

Om dit te bereiken bestuderen de theologen de antwoorden die bisschoppen wereldwijd hebben gestuurd op basis van een consultatie die Rome heeft gehouden na de Eerste Gewone Plenaire Vergadering van oktober 2023. Deze enquête nodigde deelnemers uit om lokale synodaliteitsinitiatieven te delen , en vroeg ook naar concrete initiatieven voor training in synodaliteit .

Tijdens hun tien dagen in Rome zullen de theologen ook stilstaan ​​bij het werk van de vijf groepen, die medio maart zijn opgericht, om na te denken over het bestuur van de kerk. De deelnemers aan deze groepen concentreerden zich op ‘het ware missionaire gezicht’ van de plaatselijke kerk (bisschoppen, representatieve lichamen), ‘groepen van kerken’ (status van bisschoppenconferenties), ‘de universele kerk’ (rol van de curie, oecumene, oosterse Kerken), “de synodale methode” en “de plaats van een synodale kerk in missie”, hebben hun werk al ingediend.

Tien werkgroepen

Tegelijkertijd verzocht Franciscus ook om de oprichting van tien andere werkgroepen over onderwerpen die tijdens de Algemene Vergadering van 2023 zijn besproken, maar die in 2024 niet langer zullen worden behandeld. Deze omvatten onder meer ‘luisteren naar de roep van de armen’, ‘missie in de digitale omgeving’. “, “theologische en canonieke zaken met betrekking tot specifieke ambtsvormen” en onderscheidingsvermogen over “controversiële leerstellige, pastorale en ethische kwesties” en “van de vruchten van de oecumenische reis in kerkelijke praktijken”.

Paus Franciscus verandert de aanpak van controversiële onderwerpen voorafgaand aan de eindvergadering van de synode

De deelnemers aan deze groepen zullen in oktober verslag uitbrengen over hun voortgang, maar zullen meer tijd hebben om hun conclusies in te dienen, die ze in juni 2025 moeten afronden. Hun werk is nog maar net begonnen en Rome heeft nog niet bekend gemaakt wie de leden van deze groepen zijn, aldus Vaticaanse bronnen. “Het is een geschenk van Franciscus aan zijn opvolger”, legde een hoge functionaris uit. “Hij opent de debatten. De volgende paus zal moeten beslissen.”

bron: La Croix International

beeld: vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *