Te vroeg voor de zwanenzang

Commentaar op de afsluiting van de katholieke dag van Erfurt

de Katholiekendag in Erfurt is voorbij..
Zijn christenen in tijden waarin de reputatie van de kerk eronder lijdt slechts een marginale groep in de samenleving? Renardo Schlegelmilch zegt: Ja, maar hun rol mag niet worden onderschat.

Auteur:Renardo Schlegelmilch voor Domradio

Renardo Schlegelmilch / © Renardo Schlegelmilch
Renardo Schlegelmilch/ © Renardo Schlegelmilch

Christenen uit heel Duitsland komen al meer dan 175 jaar regelmatig bijeen voor de Katholieke Dag. Vanaf het begin was de Katholiekendag een politieke dag. In de aanloop naar het christelijke festival van 2024 in Erfurt werd vaak één zin gehoord: ‘dit wordt de kleinste en meest onbeduidende katholieke dag in de geschiedenis’. Er werden 20.000 bezoekers verwacht, een derde minder dan op de laatste Diaspora Katholieke Dag in Leipzig in 2016. Maar wie concludeert dat christenen in Duitsland nog slechts de invloed hebben van een vogelkwekersvereniging, is misschien wat al te haastig.

Naast de katholieken uit het hele land kwam bijna de gehele leiding van de federale politiek naar Erfurt. Bondspresident Steinmeier sprak bij de opening, bondskanselier Scholz was aanwezig, net als Annalena Baerbock, Robert Habeck, oppositieleider Friedrich Merz en een hele reeks andere toppolitici. Ze hebben allemaal de rol van christenen in een democratische samenleving benadrukt. Natuurlijk is Duitsland momenteel betrokken bij de EU-verkiezingscampagne, maar de invloed van katholieken kan niet zo gemakkelijk worden gebagatelliseerd.

Minister Schulze prijst de inzet van religies

“Zonder de kerken zouden we niet zo ver zijn gekomen”, zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Svenja Schulze in het DOMRADIO.DE-interview met het oog op de toewijding van de kerk aan de supply chain-wet. *)
Soortgelijke uitspraken worden keer op keer gehoord als het gaat om rechtspopulisme, godsdienstvrijheid of maatschappelijk engagement. Hoewel het aantal christenen in Duitsland momenteel snel afneemt, zijn degenen die achterblijven zeer geëngageerd. En hun stem kan niet worden genegeerd, geeft SPD-secretaris-generaal Kevin Kühnert toe . Hij omschrijft zichzelf als niet-confessioneel, maar beschouwt de bijdrage van de kerken aan de samenleving als onmisbaar. “Deze samenleving heeft ook sterke kerken nodig als correctiemiddel in de steeds wilder wordende sociale discussies.” 

In 2024 zal de sociale verdeeldheid enorm toenemen. Vooral de gaststaat Thüringen strijdt voor democratische meerderheden in de aanloop naar de komende deelstaatverkiezingen. Ook de gastpremier Bodo Ramelow vertrouwt op de kerken, ook al vormen die maar een fractie van de bevolking in zijn staat. “We weten dat dit een heel bijzonder onderdeel van onze samenleving is, dat geen deel uitmaakt van de meerderheidssamenleving in Thüringen, maar wel een heel belangrijk deel”, zegt Ramelow in de DOMRADIO.DE-podcast “Himmelklar” . 

In de discussies in Erfurt werd het keer op keer duidelijk: in tijden van verdeeldheid en polarisatie kunnen en moeten geëngageerde katholieken opstaan ​​en optreden als schakel voor de democratische samenleving. Ook al is er terecht genoeg kritiek op het instituut van de kerk: christenen zullen ook in 2024 een steunpilaar van de samenleving blijven. De Katholiekendag liet zien dat ze nog steeds meer invloed hebben dan sommigen misschien hadden gedacht. 

Katholiekendagen

Duitse Katholiekendagen zijn bijeenkomsten waarop de kerk en haar verenigingen en instellingen zich gedurende meerdere dagen aan het publiek presenteren. Ze vinden meestal elke twee jaar plaats in verschillende steden.

Op Katholiekendagen bespreken tienduizenden christenen kerkelijke en sociaal-politieke kwesties en vieren ze kerkdiensten. De organisator is het Centraal Comité van Duitse Katholieken (ZdK); De gastheer is het betreffende bisdom van de locatie.

Klik hier voor een algemeen overzicht over de katholiekendag 2024

_____________
*) Bij de Supply Chain wetgeving gaat het om de impact van de bedrijfsactiviteiten op het milieu en de arbeidsomstandigheden. Het voorstel moet duurzaam en verantwoord gedrag van ondernemingen in de hele mondiale waardeketen gaan bevorderen. (red.)

bron: Domradio

beeld: https://www.domradio.de//private/image/103__Deutscher_Katho_82236544.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *