Vaticaan: Ontwikkel een migratiebeleid dat rekening houdt met waarden

Kardinaal Michael Czerny, die onder meer verantwoordelijk is voor migranten en vluchtelingen in het Vaticaan, presenteerde maandag tijdens een persconferentie de boodschap van paus Franciscus voor de 110e Werelddag van Migranten en Vluchtelingen. De prefect van het Dicasterie voor de Integrale Ontwikkeling van de Mens sprak ook over de komende EU-verkiezingen: het zou goed zijn als Europa zich zijn eigen migratiewortels zou herinneren, zei Czerny.

Pauselijke boodschap voor Wereldmigrantendag: tekst

03/06/2024Paus: De ontmoeting met migranten is een ontmoeting met Christus

door Stefanie Stahlhofen – Vaticaanstad

“Het is een uitdaging voor de Europeanen: hoe kunnen ze tot een migratiebeleid voor hun continent komen dat de waarden en hoop weerspiegelt, de grootsheid van dit continent?”, vroeg kardinaal Michael Czerny zich af. Hij verwees ook naar de aanwezige xenofobie en de rechts extremistische partijen en houdingen.    

“Het is gemakkelijk gezegd, en er wordt vaak gezegd: ‘Migratie is een mondiale crisis’. Dit is verkeerd, het is te eng verstaan. In plaats daarvan moet worden erkend – en dit is ook een centraal punt in de boodschap van de paus – dat migranten onze broeders en zusters zijn. Dit moet altijd herhaald worden: erken ze als broers en zussen. Broeders en zusters zijn geen mondiale problemen. Migranten of vluchtelingen hebben hun thuisland niet verlaten uit ‘lust voor avontuur’, aldus de kardinaal, die uit eigen ervaring weet wat het betekent om te migreren. In plaats van degenen die op de vlucht zijn af te wijzen en te onderdrukken, moeten we aandacht schenken aan de aantrekkende factoren die ten grondslag liggen aan gedwongen migratie. Als we zelf onder een dergelijke druk zouden staan zouden wij ook vluchten, zei Czerny. Het is verkeerd om ‘ons door God gegeven stukje aarde egoïstisch te bezitten om ons vast te klampen aan wat we slechts tijdelijk bewonen. Vluchtelingen, ontheemden, slachtoffers van mensenhandel en veel migranten worden zwaar op de proef gesteld.”

Het Europese continent moet zich daarom zijn wortels en waarden herinneren en daarnaar handelen, was de oproep van Czerny: “Het zou goed zijn als Europeanen zich hun eigen migratiewortels zouden herinneren. Veel mensen in Europa zijn zelf op reis geweest. En het is echt jammer dat families na een generatie of twee hun eigen migratiewortels vergeten en de hulp die ze destijds van anderen kregen. En nu hebben we de kans om te helpen”, benadrukte de jezuïet Czerny. Hij vervolgde: “Ik denk dat we allemaal lijden onder deze kloof tussen de Europese waarden die we onlangs hebben gevierd en het migratiebeleid en het discours hierover is ons probleem.”

Lees het volledige verslag op de site van het vaticaan

Het Vaticaan presenteerde maandag tijdens een persconferentie de boodschap van paus Franciscus voor de 110e katholieke Werelddag van Migranten en Vluchtelingen op 29 september 2024. De titel is: “God is onderweg met zijn volk”. 

klik hier voor de boodschap van paus Franciscus

bron: Vaticaan nieuws

Uw bijdrage aan een grote missie: Steun ons om het woord van de paus in elk huis te brengen

UW BIJDRAGE AAN EEN GROTE MISSIE: STEUN ONS OM HET WOORD VAN DE PAUS IN ELK HUIS TE BRENGEN

onderwerpen

3 juni 2024, 14:38 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *