Uitslag Webfish Awards

Afgelopen vrijdag, 3 april, was in het Landelijke Diensten Centrum van de PKN in Utrecht de prijsuitreiking van de Webfish Awards 2008-2009.
De jury bestond uit mediacoördinator van Agapè Wouter van der Toorn, freelance web producer Matthijs Vermoten, pastor en voormalig hoofd Godsdienst KRO Bart Verreijt, Lia Vieveen van Frankwatching.nl en Rogier van der Weijden, webmaster van Oikos die vorig jaar een gouden Webfish Award in de wacht sleepte. Zij moesten maar liefst 215 websites beoordelen, het dubbele van vorig jaar, waarvan 121 in de categorie ‘parochie en gemeente,’ 65 in de categorie ‘overige kerkelijke websites’ en 29 ‘guppies.’

De Webfish & Guppy Awards worden uitgereikt aan de beste christelijke bijdragen op het internet binnen het Nederlandse taalgebied. De ingezonden websites worden beoordeeld op de volgende criteria: concept, inhoud, vormgeving, techniek en gebruikersvriendelijkheid, de totale uitstraling van de site bepaalt het uiteindelijke oordeel.
 
In navolging van de succesvolle Duitse internetprijs de Webfish, voor de beste christelijke websites van het jaar, heeft de IKON samen met de Protestantse Kerk in Nederland, het Nederlands Bijbelgenootschap en Stichting Leve de Kerk deze prijs in het leven geroepen.

Uitvoeriger gegevens vindt u op www.webfishawards.nl
Hier geven we de  juryrapporten van de winnaars in iedere categorie. 

CATEGORIE ‘OVERIGE CHRISTELIJKE WEBSITES’

Gouden webfish Award: www.isidorusweb.nl

Deze website is een buitengewoon fraaie portal voor surfende katholieken. Het is een vrijwilligersinitiatief en het is bijna onvoorstelbaar dat deze website het werk is van slechts twee personen, Eric van den Berg en Maarten Blokdijk, die hier met hart en ziel aan blijken te werken. De inhoud van de site laat zich nauwelijks samenvatten, maar als we dat doen komen we op: de meest uitgebreide verzameling van links naar katholieke internetbronnen in de Benelux, duizenden pagina’s achtergrondinformatie over geloof en samenleving, actualiteiten, opinie en activiteiten uit kerk en samenleving, een online gebedenboek, de meeste uitgebreide RK-adressengids op het web, een webwinkel, samenwerking met katholieke organisaties en particulieren over de invulling van Isidorusweb, een geloofscursus over het christelijk geloof, twee nieuwswebsites en een interreligieuze dialoog. Alles is technisch in orde. De vormgeving is mooi en goed overdacht.

CATEGORIE ‘GEMEENTEN EN PAROCHIES’

Gouden Webfish Award:  www.gkv-nijmegen.nl

Deze site heeft een originele en indringende vormgeving. Ook als je geen vaste bezoeker van deze kerk bent raak je benieuwd naar de missie en activiteiten van deze kerk. Er wordt in ieder geval ‘na de dienst koffie gedronken’, dus het lijkt een sociale kerkelijke gemeenschap. Die sfeer straalt de site overal goed uit. De site wordt prima bijgehouden, er zijn diensten te beluisteren, er is een intranet, de structuur is helder en overzichtelijk, de hele site is eigenlijk een toonbeeld van een geweldige kerkelijke gemeentesite, die de mogelijkheden van web 2.0 optimaal lijkt te benutten.

GUPPY AWARDS, jongeren  Gouden Guppy Award 2009: www.transformed.nl

Transformed is in het leven geroepen door een aantal enthousiaste jongeren met verschillende kerkelijke achtergronden. Deze jongeren hadden de visie, een droom om op een eigentijdse wijze jongerenwerk op te zetten, gericht op de leeftijd van 16-26 jaar. Aanstekelijk evangeliserend jongerenwerk dat een impact zou hebben op het plaatsje Rijssen en haar omgeving. Zonder geld, zonder locatie, zonder een concrete achterban hebben zij deze droom gevolgd. De jury is zeer te spreken over het resultaat dat uitstekend lijkt te passen bij de jeugdige doelgroep. Het gebruik van multimedia is goed, evenals de koppeling naar sociale netwerken op internet. Op het eerste gezicht biedt de site een bombardement aan informatie, maar we weten dat de doelgroep daar geen problemen mee heeft. Het is duidelijk dat de website het resultaat is van veel positieve inspanningen. Alles is volkomen actueel en goed overdacht.

Niet gecategoriseerd