Nieuwe Adventsactie

De bisschoppenconferentie van Nederland heeft een nieuwe Adventsactie aangekondigd.

In een brief die gestuurd is door pastoor M. Wagemaker, wordt de actie aangekondigd. ‘Voorgaande jaren is de organisatie toevertrouwd geweest aan Solidaridad. Met hetzelfde oog voor de kwetsbare mens in zijn leefomgeving organiseert het bestuur van de bisschoppelijke Advenstactie de actie dit jaar zelf. We worden daarbij ondersteund door deskundige medewerkers van het bureau van de kerkprovincie en de bisdommen’, zo schrijft pastoor Wagemaker die benoemd blijkt te zijn tot uitvoerend secretaris van de Adventsactie,

De website zal zijn: www.advenstactie.org

De projecten die zullen worden aangedragen zijn projecten die door lokale kerken uit het Zuiden worden gedragen. ‘Het geld zal goed besteed worden’, verzekert pastoor Wagemaker.

 

Hoe zit het met de deskundigheid?
Opmerkelijk is dat gesproken wordt van deskundigheid op dit terrein door medewerkers van het bureau van de kerkprovincie en de bisdommen. Tot nu toe was er bij de bisdomsecretariaten en het secretariaat van de kerkprovincie op het terrein van internationale projecten, geen deskundigheid aanwezig. .Deze lag bij organisaties als Missio, Cordaid, Miva en Memisa,  In stilte heeft zich blijkbaar een grote ontwikkeling voltrokken. Hoe we ons deze deskundigheidsbevordering moeten voorstellen wordt uit het bericht niet duidelijk. Welke trainingen zijn gevolgd, bv. door de missiesecretariaten, of door nieuwe medewerkenden en welke adviseurs zijn erbij betrokken geweest?

 

Bewezen deskundigheid vs nieuw beleid?
MISSIO is de internationale kerkelijke instelling die zich richt op missionaire educatie en op de ondersteuning van de plaatselijke kerken. MISSIO krijgt zijn middelen puur uit collecten en legaten. De directeur van Missio wordt rechtstreeks door de paus benoemd.

Cordaid en de andere organisaties zijn vooral fondswervend, krijgen deels rijkssubsidie en hebben redelijke tot goede contacten met de kerk maar zijn als particulier initiatief zelfstandig. Zij hebben een grote deskundigheid in het werken met (internationale)  projecten.

In hoeverre de nieuwe Adventsactie gaat samenwerken met de organisaties met bewezen deskundigheid wordt nog niet duidelijk gemaakt. Mogelijk is natuurlijk ook dat de bisschoppen hebben besloten tot een geheel nieuwe benadering en dat zij het terrein van internationale solidariteit, -diaconie en missie weer geheel zelf gaan ontwikkelen.

Niet gecategoriseerd