Compensatie misbruik

Eerste 50 slachtoffers seksueel misbruik kunnen compensatie aanvragen

De eerste 50 slachtoffers van seksueel geweld in de R-.K. Kerk kunnen compensatie aanvragen. Daartoe krijgen zij per brief nadere informatie. Het bestuur van het Meldpunt seksueel misbruik RKK heeft de desbetreffende regeling goedgekeurd en zij is 1 december van kracht geworden, inclusief een passage over erfgenamen waarover nog onduidelijkheid bestond.

De regeling voorziet in een financiële compensatie in 5 categorieën, al naar gelang de aard en de omstandigheden van het misbruik. Een nieuw opgerichte Compensatiecommissie beslist in welke categorie het misbruik valt en wat de hoogte van de compensatie is. Voorzitter van de Compensatiecommissie is Mr. B. Holthuis, advocaat te Deventer en voormalig voorzitter van de Vereniging van Letselschade Advocaten. Tot leden zijn door het bestuur van het Meldpunt seksueel misbruik RKK benoemd: mr. R.Ph. Elzas (Dirkzwager advocaten & notarissen), mevrouw Mr. K.H. Faase (Achmea personenschade), mevrouw Mr. J.M. van de Laar (Beer advocaten N.V.) en de heer E.S. Groot (Groot expertisebureau).

Het gaat bij de compensatieregeling om slachtoffers bij wie het misbruik als minderjarige heeft plaatsgevonden en die de hele procedure hebben doorlopen, inclusief het advies aan bisschop of overste van de aangeklaagde. Binnenkort krijgen nog tientallen slachtoffers automatisch bericht, van wie hun zaak zich in het afrondende stadium bevindt.

zie de website van het Meldpunt seksueel misbruik RKK (www.meldpuntmisbruikrkk.nl)
Voor nadere informatie is de woordvoerder, Ben Spekman, bereikbaar 0623835005

Niet gecategoriseerd