In Memoriam Louis Nabbe

 

 

 

 

Bij gelegenheid van de 70e verjaardag van Louis Nabbe in 1999 kwam het boekje uit: “Kijk uit mijn ogen”. 
Emeritus-bisschop Jan Bluyssen schreef het voorwoord in dat boekje. We citeren fragmenten uit dat voorwoord omdat ze nu een treffend In Memoriam zijn aan een gelovige en gedreven mens. Wij, van De Roerom herkennen ons in wat de bisschop schrijft.

 

 

Zelden heb ik zo snel zo zeker geweten dat mijn gesprekspartner een volkomen verantwoorde, juiste beslissing had genomen. Louis Nabbe  was bij me in het bisschopshuis op de Parade. Hij kwam me uitleggen waarom hij zijn  werk als catecheet  in Eindhoven wilde inruilen voor een opdracht als pastoraal werker in de basiszielzorg. Hij bleek de voorgenomen stap naar alle kanten goed te hebben afgewogen, samen met zijn lieve Chris. Hij was zich bewust dat hij met deze koerswijziging een richting insloeg die hem minder zekerheid en minder garanties zou bieden. Maar dát leek juist zijn pastorale gedrevenheid extra te stimuleren. Het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan.

Dat laatste heb ik pas later echt begrepen; destijds immers kende ik Louis nog maar nauwelijks. Toen hij als pastoraal werker rond de St.Jan eenmaal goed op gang gekomen was, was hij niet meer weg te denken. Hij legde gemakkelijk contact, men hoorde hem graag, verstond snel wat iemand bezig hield. Zijn pastorale bewogenheid straalde uit naar alle kanten. Kortom, hij bleek een geboren leidsman, een aantrekkelijke, wijze gids.

……. Beeldend en poëtisch wist hij zijn boodschap onder woorden te brengen, opborrelend uit een diepe bron van een beproefd en, wat hijzelf graag noemt, een “geleefd” geloof, uitstromend in warme betrokkenheid bij het dagelijks “wurmen en tobben” van mensen. Er is veel door hem veel uitgedacht en uitgesproken dat mensen diep getroffen heeft. 

…… Bij het afscheid van Wim de Bekker citeerde Louis hem met een uitspraak die voor beiden typerend lijkt te mogen worden genoemd: “het doel van de weg is niet het doel, maar de weg”.
De metafoor van de weg is een geliefd thema in het leven en werken van onze Louis Nabbe. Spontaan en spelenderwijs schetst hij het leven liefst als een weg, een tocht, een reis, een pelgrimage,  …. Velen hebben geprofiteerd en genoten van zijn fascinerende levenskunst… een goede gids in de buurt dat geeft een veilig gevoel.

 

Jan Bluyssen, emeritus Bisschop

en als hommage aan Louis een gedachte bij de jaarwisseling uit “Kijk uit mijn ogen”, 

Het oude 
te jong om te vergeten
niet oud genoeg
nog niet voldragen

schaamteloos nieuw het nieuwe
zonder schutkleur

geen dekmantel
geen verhulde woorden

hoe nieuw is het oude?

hoe oud is nieuw?

de toekomst een oud verhaal

of elke mens een moeder

zwanger van hoop?

droomflarden hechten zich

aan oudwordende dagen

tillen ze op

gaan ermee aan de haal

oeroude toekomst

steeds een nieuw verhaal

 

Niet gecategoriseerd