De nieuwe aanpak van paus Franciscus

 

Onder Duitse katholieken is de nodige beroering ontstaan rond bisschop Franz-Peter Tebartz-van Elst sinds 2008 bisschop van het Duitse bisdom Limburg.

De ontstemming laaide op toen duidelijk werd dat deze bisschop, in tegenstelling tot zijn voorganger die destijds zijn bisschoppelijk paleis had verruild voor een eenvoudig appartement in het diocesane seminarie, opnieuw het paleis betrok en voor veel geld restaureerde (20 miljoen euro werd genoemd). Er ontstond een echte vertrouwenscrisis en de roep om het aftreden van de bisschop werd tot in Rome gehoord.

De zaak liep zo hoog op dat bisschop Tebartz van Elst naar Rome ging om te overleggen met kardinaal Marc Ouellet die namens paus Franciscus meedeelde dat er geen formeel onderzoek zou komen vanuit het Vaticaan maar dat een mediator zou worden aangewezen. Dat werd kardinaal Lajolo.  In de 90er jaren was hij 8 jaar nuntius in Duitsland en dus goed ingevoerd in de Duitse kerk. Hij kreeg de opdracht tot ‘een broederlijk bezoek’ aan de flamboyante bisschop van Limburg. Hoewel deze van eenvoudige boerenkom af is, in de buurt van Kevelaer, draagt hij graag liturgische gewaden met goudbrocaat en witte handschoenen als hij voorgaat in de mis. Een toppunt was wel dat hij bij de wijding van een ziekenhuiskapel eerder dit jaar zoveel heilige olie en wierook gebruikte dat het altaar vlam vatte en dat de vlammen metershoog oplaaiden,  op het nippertje kon erger worden voorkomen.

Een paar dagen geleden heeft bisschop Tebartz van Elst een verklaring uitgegeven door hemzelf ondertekend , door de kardinaal mediator Lajolo en de rector van de kathedraal, waarin hij de Duitse bisschoppenconferentie vraagt om een commissie in te stellen die m.n. de besteding van het geld aan het bisschoppelijk paleis zal onderzoeken en hij vraagt om publicatie van het eindresultaat. Deze stap is hoogst ongebruikelijk.

Bovendien betuigt de bisschop zijn diepe spijt over zijn onzorgvuldigheid en verkeerd beleid dat veel gelovigen in verwarring heeft gebracht, in Duitsland en daarbuiten.

“Church – watchers” zien in de manier waarop paus Franciscus deze crisis heeft aangepakt door een mediator te sturen in plaats van een gelegeerde kardinaal-visitator, een meer verzoenende wijze van omgaan met interne conflicten. Eerst de oplossing zoeken in de eigen bisdommen, niet meteen alles aan Rome in handen geven.

 

Bron: National Catholic Reporter

Zie ook: http://www.bistumlimburg.de/meldungen/meldung-detail/meldung/ein-neuer-weg-in-liebe-und-verstaendnis.html
O
p de site van dit bisdom is meer te lezen over de cv van de bisschop.

 

Niet gecategoriseerd