Drie studiedagen vanuit de overtuiging dat het van de mens afhangt

…….

 

– hoe hij omgaat met leed,

– met het beïnvloeden van anderen

– en met bidden

 

Waar je voor gáát, wat je heilig is, is iets persoonlijks. Het ligt ook bij iedereen verschillend. Er een naam aan geven is een uitdaging, want het speelt natuurlijk een onvoorstelbaar grote rol, iedere dag, elke minuut. Je diepste zielement kleurt je immers bij álles wat je doet. De theologie reikt ons een term aan die wat hulp kan bieden om zicht te krijgen op je zielement. Ze spreekt in dit verband graag van een godsbeeld.

 

Godsbeelden

Godsbeelden,hoe persoonlijk ook, veranderen met een mens mee. Ieder maakt, of hij wil of niet, een hoop mee en dat kleurt hem, ook wat zijn kern betreft. Dingen die op een bepaald moment in het leven heilig voor iemand zijn, kunnen gaandeweg de jaren wijzigen. God kan in de loop van de tijd voor iemand een ander gezicht krijgen. Zo is dat ook op veel uitgestrekter niveau. Als je kijkt naar de lange termijn (drie à vier generaties bijvoorbeeld) kun je bij mensen geleidelijke overgangen waarnemen naar een veranderend godsbeeld.

Geleidelijk, zeg ik; dat wel. En elke mens zit met zijn godsbeeld ergens op deze ‘veranderende’ grote lijn. Zo heb je, om maar wat te noemen, mensen, moderne mensen, die nog altijd rondlopen met een godsbeeld van vroegere generaties. Dat kan. Dat kan heel goed. Het hangt af van de mens zelf.

In je godsbeeld klinkt onmiddellijk in door wat je heilig is, waarvoor je op de knieën gaat. Als je dan ook het eigen godsbeeld wat helder zou hebben, heb je al heel veel duidelijk ten aanzien van jezelf. Er zijn evenveel godsbeelden als er mensen zijn. Ieder doet immers ‘de dingen des levens’ vanuit haar/zijn eigen persoonlijke godsbeeld.

 

‘Dingen des levens’

Ik noem hier drie van die ‘dingen des levens’ waarvoor in de komende tijd drie studiedagen worden georganiseerd: de omgang van de mens met leed (1e studiedag); de wijze waarop hij met anderen omspringt, hen opvoedt en ook gelovig beïnvloedt (2e studiedag); en welke plaats hij voor bidden inruimt in zijn leven (3e studiedag). Iedereen kijkt daar weer anders tegen aan; gaat er op een eigen manier mee om; en bij alle drie is het eigen zo persoonlijke godsbeeld de motor. Zo zie je ook, dat het van de mens afhangt.

 

Bij elk van de drie dagen gaan we telkens uit van één moderne theoloog. Op de eerste dag gaan we uit van Eugen Drewermann; op de tweede van Anton Houtepen; en op de derde dag van Roger Lenaers. Elk van deze drie heeft een modern godsbeeld ontwikkeld dat momenteel grote aantrekkingskracht heeft. Dat godsbeeld proberen we aan het begin van de betreffende studiedag telkens eerst helder neer te zetten.

We vragen we ons bijvoorbeeld op de eerste studiedag af: als je nu vertrekt vanuit het godsbeeld van Drewermann, hoe zou je dan omgaan met leed? Dat kan in de geest van Drewermann, maar het kan ook in de geest van een inmiddels verouderd godsbeeld, waarbij jij je misschien nog helemaal thuisvoelt. Want nogmaals: dat hangt van jezelf af.

Op de tweede studiedag vertrekken we vanuit het godsbeeld van Houtepen en kijken we naar de wijze waarop we zelf met ‘beïnvloeden en opvoeden van anderen’ omgaan. Ook op dit terrein zie je dan diezelfde mogelijkheden zoals we die op de eerste studiedag ook al tegenkwamen.

Op de derde studiedag staat het godsbeeld van Lenaers centraal en kijken we van daaruit wat ‘bidden’ voor ons zou kunnen betekenen. En ook hier: wat bidden voor jou persoonlijk betekent. Ook dat zal dan toch weer helemaal van jezelf afhangen.

Naar mijn idee scherpen we op deze manier ons eigen godsbeeld, onze eigen ‘drive’. Dat is nooit weg. Je krijgt er meer grip door op wie je bent en ook anderen kun je wellicht wat beter begrijpen.

 

Programma

1e studiedag: zaterdag 28 september 2013

2e studiedag: zaterdag 23 november 2013

3e studiedag: zaterdag 22 februari 2014

 

Waar, hoe laat en wat?

De dagen worden georganiseerd in het Commanderij College, en wel in de aula van het VMBO-gebouw, St. Josephstraat 17, 5421 CR Gemert. We beginnen vroeg (om 9.00 uur met koffie) en stoppen op tijd (14.00 uur). De dag zit boordevol: in de morgen twee fikse inleidingen; we oefenen intussen een paar liederen en drinken koffie; er wordt muziek ten gehore gebracht; we gebruiken rond het middaguur de lunch (bestaande uit soep-van-het-huis en de boterhammen die je zelf hebt meegebracht), en houden ter afronding een liturgische meditatieviering.

 

Inschrijving

U maakt € 12,50, over op bankrekeningnummer 145188884 ten name van Algemene Geloofsbezinning te Drunen, onder vermelding van de datum van de studiedag Bovendien stuurt u een e-mail naar hoefjetannetje@tele2.nl met uw voornaam, achternaam, adres. De kosten per dag zijn € 12,50. Voor verdere inlichtingen: hetzelfde e-mail-adres.

 

Niet gecategoriseerd