Bisschoppen laten geen vragen weg

De woordvoerder van de Nederlandse bisschoppen ontkent dat de bisschoppen vragen hebben verdoezeld of geschrapt in de enquête die door het Vaticaan is rondgestuurd. Sommige media beweren dit.

De bisschoppen hebben nauwkeurig bekeken wat er van hen werd verwacht en hebben unaniem besloten op een enkele plaats de vragenlijst anders in te delen. De pastorale teams die volgens besluit van de bisschoppen de vragenlijst krijgen, moeten immers de pastorale praktijk rond het gezin zo goed mogelijk in beeld brengen, daarvoor hebben ze bv. de vraag hoe de homo-relaties in hun land wettelijk geregeld zijn niet nodig.

‘Die vraag laten we, namens alle bisschoppen, beantwoorden door een medewerker van het secretariaat van de bisschoppen. Door die summiere her-rangschikking zou het (kunnen) lijen dat sommige vragen uit de oorspronkelijke lijst verdwenen zijn, niet dus’, aldus de woordvoerder.

Inmiddels is ook duidelijk dat het Vaticaan achteraf heeft laten weten dat het niet de bedoeling was de hele enquête op internet te plaatsen, zoals bv. de bisschoppen van het UK hebben gedaan.

Niet gecategoriseerd