Rapport van de bisschoppen

Op de website van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland is het rapport gepubliceerd waarin de bisschoppen verslag doen van de stand van zaken in de Nederlandse Kerkprovincie. De bisschoppen zullen dit rapport met paus Franciscus bespreken tijdens hun Ad-Liminabezoek van 2 tot en met 7 december. Lees dit rapport

Diocesane rapporten
Naast het algemene rapport over de gehele kerkprovincie brengen de individuele bisschoppen ook verslag uit aan de paus over de situatie in hun eigen bisdom. Deze rapporten zijn vertrouwelijk en worden niet gepubliceerd.

Bedevaart
Tijdens een Ad-Liminabezoek, dat alle diocesane bisschoppen verplicht zijn om de vijf jaar af te leggen, gaan de Nederlandse bisschoppen op bedevaart naar de graven van de apostelen Petrus en Paulus. Ook gaan zij gezamenlijk en individueel op audiëntie bij paus Franciscus. Daarnaast bezoeken de Nederlandse kerkleiders verschillende congregaties en pauselijke raden in het Vaticaan.

Maart 2004
Het laatste Nederlandse ad-liminabezoek vond ruim negen jaar geleden plaats, in maart 2004. Door het ziekteproces en het overlijden van paus Johannes Paulus II in 2005 ontstond er wereldwijd vertraging in de bezoeken. Bovendien temporiseerde paus Benedictus XVI het aantal collegiale ontmoetingen vanwege zijn gevorderde leeftijd.

Drempels
‘Ad limina’ betekent letterlijk ‘naar de drempels’. ‘Drempels’ slaat hier op de graven van de apostelen Petrus en Paulus. In het vroege christendom was het gebruikelijk om een graf aan te duiden als drempel, namelijk de overgang van het aardse leven naar het verheerlijkte leven bij God.

Niet gecategoriseerd