Witte Donderdag en de paus

Evenals vorig jaar heeft paus Franciscus de viering van Witte Donderdag gehouden buiten het Vaticaan, bij mensen die dikwijls gemarginaliseerd worden in onze samenleving. Deze keer vierde hij Witte Donderdag in de kapel van een gezondheidscentrum Santa Maria della Provvidenzia.

De viering werd gehouden in de stijl die men daar gewend is, het eigen koor zong . Patiënten, verzorgenden en vrijwilligers namen aan de viering deel en zongen Italiaanse gezangen.

In een gebaar van nederigheid en dienstbaarheid deed paus Franciscus een schort voor en knielde neer om de voeten te wassen van 12 patienten die in dit centrum worden verpleegd. Op zijn kenmerkende wijze straalde paus tederheid en zorg uit voor iedere persoon die hij de voeten waste, afdroogde en kuste en naargelang hun gezondheidssituatie toeliet gaven de patiënten uiting aan hun gevoelens van betrokkenheid en dankbaarheid.

Het waren mensen van 16 tot 86 jaar die wegens verschillende kwalen verzorging nodig hebben, allen waren Italianen, drie van hen waren van verschillende ethnische afkomst, waaronder ook een moslim.

De paus was zichtbaar vermoeid, bij het knielen en opstaan moest hij geholpen worden.

Door zijn keuze de Witte Donderdagviering in dit Centrum te houden,  onderstreepte de paus de opdracht die Jezus’ volgelingen hebben om in de zwakke en lijdende mens de lijdende Christus te herkennen, zo worden ze “zijn dienaars in liefde”. Het gaat erom zo zei de paus in een korte preek dat we attent zijn voor elkaar en dat we ons steeds de vraag stellen hoe we de ander beter van dienst kunnen zijn.

Niet gecategoriseerd