Paus lanceert vredesgebed

  • Frans Wijnands –

‘Ik bied mijn huis aan om er samen te bidden voor de vrede’. Op die eenvoudige, bijna nederige manier nodigde paus Franciscus twee hoofdrolspelers in het Midden-Oostenconflict bij hem thuis uit: de Israëlische president Shimon Peres en de leider van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas (ook bekend als Abu Mazen). Beiden hebben ja gezegd op die uitnodiging. De Vaticaanse krant ‘Osservatore Romano’ spreekt over een gebedsontmoeting in het Vaticaan op 6 juni, afgaande op informatie van Israëlische en Palestijnse zijde. Maar de ‘Osservatore’ speculeert niet over een datum als dat binnenskamers niet door het Vaticaan is bevestigd.

6 juni dus. Ongekend snel, maar het is minder spontaan dan het lijkt. De Vaticaanse woordvoerder, de Jezuïet Federico Lombardi vertelde tijdens de recente pausreis naar het Heilige Land dat de mogelijkheid voor een dergelijke ontmoeting al eerder was afgestemd met Peres en Abbas. Niettemin kwam de uitnodiging van de paus voor velen als een verrassing. Hij lanceerde zijn invitatie afgelopen zondag, aan het eind van de eucharistieviering in Bethlehem op het plein voor de Geboortekerk.

Op de terugvlucht naar Rome lichtte de paus aan de meevliegende journalisten zijn uitnodiging uitgebreid toe. ‘Het zal een ontmoeting van gebed worden. Niet van bemiddeling. We zullen samen bidden voor vrede en ik geloof dat het gezamenlijk gebed behulpzaam is’. De aanstaande ontmoeting heeft inderdaad grote symbolische draagwijdte: een christen, een jood en een arabier die samen, en ieder voor zich, bidden voor een gezamenlijke vrede. Maar heeft het effect? Bereikt de paus met zijn vredesgebed méér dan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry die onlangs zijn bemiddelingspoging zag stranden?

President Shimon Peres is realistisch: ‘Ik geloof niet dat we vrede zullen krijgen alleen maar omdat de paus op bezoek was. Maar ik denk dat zijn aanwezigheid een grote bijdrage kan leveren omdat ze hem allemaal respecteren: joden, christenen, moslims, druzen. Zijn initiatief komt op een delicaat moment in het lopende vredesproces’.

 

franswijnands@telenet.be

Niet gecategoriseerd