Een nieuw interview met paus Franciscus

Iedere christen heeft iets van een Jood

Het begint langzamerhand vertrouwd te worden dat paus Franciscus zich laat interviewen. Deze keer heeft hij een vraaggesprek toegestaan aan de journalist Henrique Cymerman van de Spaanse krant La Vanguarida. In dit interview ging het met name over de nauwe banden die Francis ziet tussen Jodendom en christendom. Ook de “kwestie Pius XII” kwam aan de orde.

 

Verhouding met het Jodendom
De dialoog tussen beide religies moet de joodse wortels van het christendom onderzoeken en het christendom ook zien als een “bloem van het Jodendom”. Dat is een uitdaging dat begrijp ik goed zei Franciscus, het heeft soms wel iets van die “hete aardappel”, maar het is mogelijk als broeders te leven, want iedere christen heeft iets van een Jood.
Hiermee lijkt Franciscus verder te gaan dan Johannes Paulus II die de krantenkoppen haalde toen hij in 1986 als eerste paus de synagoge in Rome bezocht en verklaarde dat Joden de oudere broers zijn van het christelijke geloof.
“Ik bid iedere dag met de palmen van David, zei de paus, mijn gebed is een Joods gebed en vervolgens vier ik eucharistie, die christelijk is”.


Pius XII en jodenvervolging

De paus nam de gelegenheid te baat om te stellen dat mensen die de holocaust ontkennen “niet goed bij hun hoofd zijn”. Hij verdedigde Pius XII, de paus in de jaren van Wereldoorlog II.

Franciscus zal spoedig een besluit moeten nemen of hij het proces van de heiligverklaring van de omstreden oorlogspaus zal voortzetten. Deze wordt er immers van beschuldigd dat hij zich niet in het publiek heeft uitgelaten tegen de massamoord op de Joden. Al jarenlang dringen Joodse leiders en Nazi-jagers er op aan dat de archieven van het Vaticaan over deze periode geopend zullen worden.
Franciscus zei dat hij het zich aantrekt “wat die arme Pius XII over zich heen krijgt. Terwijl hij toch onderdak bood aan Joden in kloosters in Rome en in andere Italiaanse steden en in de pauselijke residentie in Castel Gandolfo. Ik bedoel niet te zeggen dat Pius XII geen fouten maakte, dat overkomt mij ook, maar zijn rol moet gezien worden in de context van die tijd,”zo Franciscus.

Franciscus zei dat hij het er erg benauwd van krijgt als hoort hoe sommigen zich uitlaten over Pius XII en over de kerk in die dagen. Hij wees er op dat er geen aandacht besteed wordt aan de laksheid van de Geallieerden in hun gevechten tegen Nazi- Duitsland.
“Ze waren heel goed op de hoogte van de spoorverbindingen die de Nazi’s gebruikten om de Joden naar de concentratiekampen te brengen, maar deze rails werden niet gebombardeerd, waarom niet? Het zou heel goed zijn als we deze materie eens wat meer genuanceerd zouden benaderen”.

Niet gecategoriseerd