Vredesgebed in Vaticaanse Tuinen

“time-out”voor politici

Palestijnen en Israelische afgevaardigden, zullen vandaag  in de Vaticaanse Tuinen bidden om vrede.

Politiek en spiritualiteit zitten niet altijd op een lijn, zelfs niet als het gaat om de vrede. Maar vandaag zullen we wellicht beleven dat religie onverwachte bronnen kan aanboren en grenzen kan overwinnen die meestal als onoverkomelijk worden gezien. Het is een “time-out”voor de politici.
Dat alles heeft paus Franciscus zeker voorzien toen hij president Peres en president Abbas onlangs tijdens zijn bezoek aan Jerusalem uitnodigde.
 

Uniek

In het gebedsuur vandaag zullen Israëlische en Palestijnse vertegenwoordigers bidden, verenigd volgens de lijnen van hun geloof samen met de hoogste vertegenwoordigers van de christelijke kerken in het Heilig Land. 

De politieke werkelijkkheid is dat Israel niet terugkeert naar de vredesonderhandelingen met de Palestijnse autoriteit omdat president Abbas in de onlangs gevormde eenheidsregering met Hamas samenwerkt, een organisatie die staat op de internationale lijst van terroritische organisaties. Hamas ontzegt Isarel nog steeds het bestaansrecht. Het gebed in de Vaticaanse tuinen is volstrekt uniek.

Het gebed zal rond 19.00 uur beginnen en duren tot ongeveer 20.45 uur. Voorafgaand aan het gebed zal paus Franciscus, vanaf 18.15 uur afzonderlijk met iedere leider spreken.

Opmerkelijk is dat beide delegaties, zowel de Palestijnse als de Israèlische multi-religieus zijn samengesteld. Maar zij zullen niet gezamenlijk bidden omdat men iedere vorm van syncretisme wil vermijden. Er zullen drie gebedsmomenten zijn, eerst een joods in het hebreeuws, dan een christelijk in het engels, italiaans en arabisch en tot slot een moslimgebed in het arabisch. Patriarch Bartolomeus, als eregast, zal een deel van het christelijke gebed uitspreken.

Opbouw van het gebed
De gebeden zullen alle dezelfde structuur hebben: een passage over de schepping, een bede om vergeving en een gebed om vrede, afgewisseld met muziek.
Tot slot zullen de paus, president Peres en presiden Abbas nog een gedac hten uitspreken die zij op dit moment passend vinden.

Tot slot zullen ze samen een olijfboom planten en trekken zij zich terug voor een afsluitend onderhoud.

Begin van iets nieuws?

Rabbi Rosen, van de Israèlische delegatie, sprak de verwachting uit dat dit gebedsuur het begin zal zijn van hoopvolle nieuwe ontwikkelingen. Hij acht  het mogelijk dat er een permanente raad van religieuze gezagsdragers zou komen die zich gaat buigen over het vraagstuk van de interreligieuze coexistentie in het Heilig Land. Zo zouden wellicht religieuze instellingen steun kunnen geven aan de politieke inspanningen voor de vrede.

Hij is er zich wel van bewust dat in het licht van de recente Palestijnse eenheidsregering, van de Israëli´s voorlopig niet veel meer verwacht mag worden dan een sceptisch positieve houding in de hele problematiek, al hebben zij grote waardering voor de inzet van paus Franciscus.

bron: The Vatican Insider, La Stampa

Niet gecategoriseerd