Paus Franciscus opent de Bijzondere Synode

Vandaag, zondag 5 oktober,  heeft paus Franciscus de Bijzondere Synode, een vergadering van ongeveer 250 bisschoppen uit de hele wereld, geopend. Het thema is:  huwelijk en gezin in deze tijd.

In zijn preek tijdens de eucharistieviering waarschuwde de paus voor ‘slechte herders’ die zware lasten aan de gelovigen opleggen. Zij laten zich, aldus de paus, niet leiden door de heilige Geest en stellen God op de proef. Verder wees de paus erop dat de bijeenkomsten van de Synode niet bedoeld zijn om in prachtige bewoordingen te discussiëren of om slimme ideeën naar voren te brengen, het gaat er om Gods wijngaard (zie evangelielezing van vandaag) goed te onderhouden en zo Gods droom mee te realiseren, zijn plan van liefde voor zijn volk ten uitvoer te leggen. De paus nodigde de gelovigen uit om voor de Synodevaders en ook voor hemzelf te bidden.

De feitelijke zittingen beginnen morgen en zullen achter gesloten deuren plaats vinden.
De perschef van de paus, pater Lombardi zal iedere dag in een persmeeting in grote lijnen verslag doen van de voortgang. Zeker zullen de bijdragen van de deelnemers niet worden gepubliceerd, dit om de vrijheid van spreken voor iedere bisschop zo groot mogelijk te houden.

Aan de vooravond van de Synode was al duidelijk dat er nogal verschillende stromingen onder de deelnemers zijn. Franciscus nodigt ieder uit om in openheid en op een broederlijke wijze met elkaar in discussie te gaan, om zo samen te zoeken naar de beste pastorale benadering van de vragen die onze tijd met zich mee brengt met betrekking tot huwelijk en gezin.

zie ook: rkk.nl en katholiek.nl

Niet gecategoriseerd