Een andere benadering


In alle discussies over de toekomst van de geloofsgemeenschappen en parochies heeft nu ook bisschop de Korte van Groningen Leeuwarden een eigen geluid laten horen.
Bisschop de Korte ziet evenzeer de problemen als het gaat over de toekomst, maar zijn denkrichting is een heel andere dan die van zijn collega in Utrecht. 

Lees de volgende samenvatting van de persdienst van het bisdom Groningen Leeuwarden, via de aangegeven link kunt u het hele artikel van bisschop de Korte lezen.

Bisschop Gerard de Korte meent dat ook zonder een eigen kerkgebouw een vitale  katholieke gemeenschap kan functioneren door bijvoorbeeld  samenwerking met een plaatselijke protestantse gemeente of door gebruik te maken van een aula van een school. Hij vindt dat zijn gelovigen zich niet moeten laten gijzelen door zorgen over de toekomst van de Kerk. ‘’Door alleen te denken in termen van teruggang en krimp bouwen wij niet op maar breken wij af. Denken in termen van louter krimp dreigt ieder enthousiasme te doven.’

Dat zegt de bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden in een pastorale brief aan pastoresteams en parochiebesturen. Het bisdom brengt momenteel het aantal parochies terug van 80 tot 19. De Korte schrijft dat naast deze  bestuurlijke schaalvergroting er tegelijkertijd sprake zal moeten zijn van pastorale schaalverfijning.

De Korte meent  dat versterking van de geloofskracht van de gelovigen cruciaal is voor de toekomst van de Kerk van het Noorden.  In dat kader denkt hij  aan het belang van goede verkondiging tijdens de liturgie maar ook aan geloofscommunicatie en catechese. Hij sluit zich aan bij de oproep  van paus Franciscus  om als Kerk naar buiten te gaan, naar waar de mensen wonen en werken.

De Korte signaleert dat de bestaande pastorale praktijk een grote zuigkracht op pastorale teams en besturen heeft. Het louter vasthouden aan het bestaande betekent volgens hem een langzaam afsterven. Klein en knus maar steeds meer irrelevant.  ‘De huidige verouderende  gemeenschappen moeten wij  bemoedigen, maar ook aansporen om noodzakelijke vernieuwingen toe te laten.’ In dat kader pleit bisschop de Korte voor nieuw missionair pastoraat waarbij het bereiken van nieuwe mensen en het aanboren van nieuwe middelen centraal moet staan.

Niet gecategoriseerd