Herstel betrekkingen China – Heilige Stoel?

Gunstige vooruitzichten

 

In een interview met het Franciscaanse tijdschrift Rivista San Francesco zegt kardinaal Parolin, de “minister van buitenlandse zaken” van het Vaticaan en een van de belangrijkste medewerkers van paus Franciscus dat “we in een positieve fase zijn gekomen wat betreft de besprekingen over de betrekkingen van de Heilige Stoel en China. Ik zou zelfs durven zeggen dat de vooruitzichten er veelbelovend uitzien, ook al is de reis nog niet ten einde”. 

Kardinaal Pietro Parolin is een diplomaat die zich er zeer bewust van is hoe delicaat onderhandelingen kunnen zijn en hij heeft niet de neiging om zaken te overdrijven. Zijn bevestiging van de verhalen die de ronde doen over beweging die er zou zijn in de verhoudingen tussen China en het Vaticaan is betrouwbaar en maakt duidelijk dat de diplomatie van paus Franciscus, na Cuba,  de aandacht verlegt naar Beijing.

Parolin: “Ik ben van mening dat we een theologische benadering moeten hanteren in onze contacten met China. We verkeren nu in een positieve fase omdat beide zijden bereidheid hebben getoond om tot gesprek te komen en om te zoeken naar oplossingen voor de problemen die samenhangen met de aanwezigheid van de Katholieke Kerk in dit grote land. De vooruitzichten zijn gunstig en ik hoop dat het resultaat ten voordele zal zijn voor de Chinese Kerk en voor de hele wereld.”

 

Nieuwe benadering

Hieruit blijkt dat de dialoog tussen het Vaticaan en China is heropend, iets wat al eerder werd gemeld door de Global Times in Hong Kong. Daar werd ook gemeld dat een overeenkomst over de oude kwestie van de benoemingen van bisschoppen binnen handbereik is gekomen. De Chinese regering heeft daartoe een voorstel ingediend en dat houdt blijkbaar voorstel tot te volgen procedure in bij het benoemen van nieuwe bisschoppen.

De Heilige Stoel heeft altijd zijn bereidheid uitgedrukt om wederzijdse overeenstemming te komen over een procedure, als het laatste woord maar ligt bij de bisschop van Rome.

Benedictus XVI schreef in 2007: “Ik vertrouw erop dat een akkoord bereikt kan worden over de selectie, de benoeming en de erkenning van nieuwe bisschoppen van de kant van de burgerlijke autoriteiten. (Deze brief werd destijds geschreven door de toenmalige ondersecretaris voor buitenlandse betrekkingen, Pietro Parolin, die in het bijzonder de aandacht richtte op de verhouding Vaticaan – China).

Benedictus verduidelijkte dat “de benoeming van bisschoppen voor een bijzondere religieuze gemeenschap een onlosmakelijk element is van de vrijheid van religie.” Het gaat hierbij “om de uitoefening van het hoogste geestelijke gezag, en dat is geen kwestie van politiek gezag, laat staan een inmenging in de interne zaken van een staat of een schending van zijn soevereiniteit”.

 

Paus wil naar China

Paus Franciscus was de eerste paus die, onlangs op zijn terugreis van Zuid Korea, toestemming had gekregen om door het Chinese luchtruim te vliegen. Hij zei tijdens die reis: “Ik heb veel gebeden voor het nobele en wijze Chinese volk.. Of ik naar China wil gaan? Zeker! Morgen nog als het zou kunnen. We respecteren het Chinese volk. De Kerk vraagt alleen maar om vrijheid om haar taak te kunnen uitoefenen, om te kunnen werken. Dat is de enige voorwaarde die wij stellen, geen andere.”

 

Geen audiëntie Dalai Lama

Het lijkt er op dat de in het verleden ingenomen stand punten verlaten gaan worden en een nieuwe frisse start nabij  is.

Onlangs kwam het nieuws dat paus Franciscus een audiëntie aan de Dalai Lama had geweigerd. Franciscus uitte zijn respect voor de Boeddhistisch leider maar besloot geen audiëntie te geven aan hem noch aan andere winnaars van de Nobelprijs die in Rome bijeen waren.

De Chinese autoriteiten geven, in reactie hierop een zeer duidelijke verklaring uit: “China is altijd oprecht geweest in zijn pogingen de betrekkingen met het Vaticaan te verbeteren,” zei de woordvoerder van de Chinese minister van buitenlandse zaken. “China is zich bewust van de opstelling van de heilige Stoel en hoopt dat er samen met het Vaticaan inspanningen gepleegd kunnen worden om partijen tot elkaar te brengen en de onderlinge betrekkingen te verbeteren.”

Het is binnen deze context dat de aan het begin aangehaalde uitspraken van kardinaal Parolin moeten worden verstaan.

 

Bron: Andrea Tornielli, Vatican Insider, La Stampa

 

Niet gecategoriseerd