God wat ben je veranderd

Op www. de bezieling.nl vonden we bijgaande bespreking van het nieuwste boek van Bert Schumacher, de moeite waard om kennis van te nemen.

Nieuw spreken over God – Maar wat is het nou: werkelijkheid of verbeelding?

Vanuit een rijke pastorale en catechetische ervaring schreef Huub Schumacher een verfrissend boek over geloven anno nu. Hij is daarbij vooral in gesprek met een generatie gelovigen die is opgevoed met een ‘God in den hoge’, waarover je veel op gezag van anderen had aan te nemen. Voor Schumacher is geloof eerder een houding dan een pakket van waarheden. Daarmee heeft zijn theologie ook iets dubbelzinnigs. Slaat het nu ergens op als we ‘God’ zeggen, of is dat maar een manier van spreken?

Door Theo van de Kerkhof

In het boek ‘God wat ben je veranderd!’ gaat pastor en catecheet Huub Schumacher in eenvoudige alledaagse taal ingewikkelde theologische vraagstukken te lijf. Hij schrijft vanuit een pastorale bewogenheid en is in gesprek met een publiek dat van huis uit een vrij eenduidig (al te letterlijk) geloof heeft meegekregen over ‘God in den hoge’ en zich nu afvraagt: ‘Wat kan ik daar nog mee?’ We moeten God niet langer zoeken in een werkelijkheid die boven de onze uittorent. Eerder moeten we ons intensief verbinden met de ene werkelijkheid waarin we leven. Misschien stuiten we dan op iets dat we nooit helemaal kunnen vatten, maar dat we met een soort vingerwijzing zouden kunnen benoemen als het warm kloppend hart van die ene werkelijkheid. Dat is in het kort de visie van Schumacher. In een voorwoord zegt de bekende hoogleraar kerkgeschiedenis en spiritualiteit Peter Nissen het treffend als volgt :

“Huub Schumacher spreekt met ons, zijn lezers, zoals hij spreekt met de mensen die hij onder zijn gehoor heeft gehad bij de vele cursussen, lezingen en bezinningsbijeenkomsten die hij in de afgelopen decennia heeft verzorgd: op een gemoedelijke toon, laagdrempelig, toegankelijk en dicht bij het leven van alledag blijvend. Inhoud en toon van zijn hoofdstukjes in dit boek zijn ingegeven door een oprechte pastorale bekommernis: hij wil de mensen die op zoek zijn naar zingeving en duiding, en die zich vaak zowel binnen als buiten de kerk ontheemd voelen, niet in de steek laten. Hij gaat naast hen staan en neemt hen mee vanuit hun eigen levenservaring, vanuit het gewone en alledaagse, op weg naar de verhalenschat van de Bijbel, op weg naar de wijsheid en de inzichten van denkers en dichters.”

Hertaling

Een hertaling dus van het traditionele geloof ten behoeve van het moderne leven. Dat is wat Schumacher voorstaat. In vijf delen presenteert hij die hertaling, waarbij het vijfde deel eerder een aanhangsel is, een toegift. Daarin gaat hij in gesprek met de islam.

lees de volledige bespreking

I

Niet gecategoriseerd