Gelukkiger door kerkbezoek?

Gelovigen die regelmatig de kerk bezoeken zullen beamen dat zij kracht putten uit hun geloof. Dat is geen nieuws. Wel dat onderzoek aantoont dat je leven erdoor verlengd kan worden, aldus Trouw vorige week vrijdag.

Vanuit de Harvarduniversiteit in Amerika zijn de gegevens geanalyseerd van 75000 blanke christelijke verpleegpsters. Iedere twee jaar werden hun vragen gesteld naar  hun manier van leven en iedere vier jaar naar de uitoefening van hun geloof.

De resultaten waren opmerkelijk.
Vrouwen die meer dan eens per week naar de kerk gingen hadden 33 procent minder kans om te overlijden dan vrouwen die nooit kerken. Vrouwen die dikwijls de kerk bezochten leefden gemiddeld vijf maanden langer. Bij wekelijks kerkbezoek was er ook een vermindere kans op ziekten als kanker en hart- en vaatziekten.
Kerkelijke vrouwen leefden gezonder en gelukkiger, hebben minder last van depressies. “Kerkgang helpt mensen om een meer optimistische en hoppvolle kijk op het leven te hebben”, stelt een van de onderzoekers.

De mensen van de Havarduniversiteit zeggen dat niet de conclusie kan worden getrokken dat kerkbezoek een soort doktersrecept zou zijn. Ze bepleiten wel meer waardering voor de betekenis van religie en spiritualiteit.

Niet gecategoriseerd